Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sturebymordet

Morddomar mot 16-åringar står fast

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 16.23
Hovrättspresident Fredrik Wersäll kommenterar domen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hovrätten slog på fredagen fast tingsrättens dom i det uppmärksammade Sturebymålet, där två tonåringar fälls för mord och anstiftan till mord på en 15-årig flicka i södra Stockholm förra sommaren.

Bevisen för att den ene förmått den andra att mörda är tillräckliga, säger hovrättspresidenten Fredrik Wersäll.

– Vi har funnit att det genom särskilt sms-trafiken, men också genom de åtalades egna berättelser och de vittnesmål som har avgivits, är klarlagt att flickan genom psykisk påverkan har förmått pojken att beröva den 15-åriga flickan livet.

Svea hovrätt slår fast Södertörns tingsrätts tidigare beslut och dömer de båda tonåringarna till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader, även skadeståndet på sammanlagt
85 000 vardera till de anhöriga kvarstår.

Mycket av fokus har legat på flickan, som nekar till brott och yrkat på att bli frikänd. Men enligt rätten bär de båda lika mycket ansvar för den 15-åriga flickans död som ströps av pojken under en utomhusfest i juni förra året, efter att ha uppmanats till det av sin dåvarande flickvän, både muntligen och via sms.

– Jag kan förstå deras resonemang. Det har jag inte svårt att förstå. När det gäller påföljden i sig så har hovrätten egentligen tyckt samma sak som försvaret hela tiden, så det var glädjande att man inte föll till föga för åklagarens resonemang, säger flickans advokat Jan Karlsson.

Åklagare och den mördade flickans föräldrar hade yrkat på en skärpning, de ville se maxstraffet för ungdomar, på sluten ungdomsvård i fyra år, det vill säga att de skulle dömts till livstids fängelse om de var vuxna. Nu slås domen på ett år och åtta månader fast, som för en vuxen skulle motsvara tio års fängelse.

Men straffet hade kunnat bli hårdare om brottet hade begåtts efter den första juli förra året, säger Fredrik Wersäll vid hovrätten i dag. Anledningen är att den nya lagstiftningen från första juli förra året innebär fler tidsbestämda straff än det tidigare längsta på tio år.

Kammaråklagare Jakob Holmberg ser därför gärna att riksåklagaren tittar på om det kan vara aktuellt att föra frågan vidare till högsta domstolen.

– Finner man att gärningen har ett högt straffvärde, men det inte riktigt är livstid, då blir det tio år, det blir inte 18, 14 eller 16.

Hur går du vidare med det?

– Jag kommer naturligtvis att uppmärksamma riksåklagaren på det här, så får de bestämma vad de ska göra.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".