Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Styrelseavhopp från Röda Korset

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 15.00

Uppdaterad: 16:01
Två ledamöter i Svenska Röda Korsets styrelse lämnar sina uppdrag. Det är Dilsa Demirbag-Sten och Jim Dawe.

– Det är tråkigt att de slutar därför att det är två väldigt duktiga personer men de har fått andra uppgifter som gör att de inte hinner med Röda korset och det har jag all respekt för, säger styrelsens ordförande Bengt Westerberg.

– Det tar ganska mycket tid även för en vanlig ledamot i Röda Korsets styrelse och det kan vara svårt att kombinera det med andra tjänster som också kräver mycket.

Enligt din uppfattning, finns det något samband mellan de här avhoppen och att det brutit ut en storm kring ditt arvode som styrelseordförande?

– Nej, det finns det inte. Jag har talat med dem och ingen har antytt att det skulle finnas något som helst samband.

Hur tror du att det här påverkar allmänhetens förtroende för Röda Korset?

– Avhoppen tror jag inte påverkar det förtroendet alls. Det har hänt andra saker som jag tror är mer besvärande för Röda Korset, säger Bengt Westerberg.

Om du väger samma miljonsvindeln mot Röda korset, debatten kring ditt arvode och att två ledamöter nu slutar, är det något som kan bli besvärligt?

– Det besvärande är naturligtvis att vi har blivit utsatta för ett bedrägeri. Det är ingen tvekan om att det har rubbat förtroendet och den debatt som nu pågår om arvodet är inte heller bra för Röda Korset.

– Avhoppen tror jag inte spelar någon roll, det tror jag inte allmänheten bryr sig särskilt mycket om. Men de andra två sakerna är negativa.

Hur ska ni få tillbaka förtroendet?

– Vi ska ha ett styrelsemöte nu söndag - måndag och funderar just på vad vi ska göra för någonting. Men det är ingen tvekan om att vi är i en situation där det kommer att krävas en del åtgärder.

Kan du tänka dig att sänkning av din lön om det skulle komma upp som en fråga?

– Jag är öppen för att diskutera i stort sett alla tänkbara alternativ, så vi får se vad styrelsen kommer fram till, säger Bengt Westerberg.

Röda Korset har den senaste tiden blivit starkt kritiserat och omdebatterat - dels för Bengt Westerbergs arvode på 68 500 kronor i månaden och åtalet mot den förre kommunikationschefen Johan af Donner för att ha svindlat Röda korset och Cancerfonden på flera miljoner kronor.

Inger Friborg
inger.friborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".