Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderatledaren vill nå Sveriges kvinnor

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 16.17
Vill sänka skatten för dem som tjänar minst. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Moderaterna måste rycka upp sig för att locka fler kvinnliga väljare. Det var budskapet från moderatledaren Fredrik Reinfeldt när han talade till valarbetare från hela Sverige på en konferens i dag. Opinionsmätningar visar att om kvinnorna får bestämma så vinner de rödgröna.

– Det är Moderaterna som inte har varit tillräckligt bra på att beskriva Sverige och våra utmaningar på ett sätt som tillräckligt många kvinnor känner igen sig i, säger Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna har relativt svagt stöd bland kvinnliga väljare och ska nu satsa på att försöka få över både dem som arbetar i den offentliga sektorn till låga löner och kvinnliga akademiker till sin sida blockgränsen.

Fredrik Reinfeldt vill sänka skatten för båda grupperna dels genom ytterligare skatteavdrag, dels genom att flytta upp den gräns där man börjar betala statlig skatt.

– Syftet med reformen är att öka drivkraften att gå upp i arbetstid, säger Fredrik Reinfeldt.

Eftersom män som grupp arbetar mer än kvinnor som grupp har skattesänkningarna på arbete hittills gynnat männen mer, men såväl Fredrik Reinfeldt, som finansminister Anders Borg, som också talade på konferensen, tycker att ytterligare skatteavdrag skulle vara bra för kvinnor som vill öka sin arbetstid och att det skulle vara bra för jämställdheten. Båda sa också att färre borde betala statlig skatt och att det skulle gynna inte minst kvinnliga akademiker.

– Det är också orimligt att stora tjänstemannagrupper, stora TCO-grupper, stora Saco-grupper ska betraktas som höginkomsttagare. För att en människa har skaffat sig en utbildning som sjuksköterska, som lärare och gör en viktig samhällsinsats så är det inte nödvändigtvis så att vi ska lägga på en stor och kraftig extrabeskattning, säger Anders Borg.

Enligt både finansministern och statsministern kommer pensionärer och löntagare först om och när regeringen föreslår sänkt skatt.

Anders Borg höll öppet i dag för när det kan ske, men trodde att skattesänkningar för löntagare inte blir aktuella före valet. Sänkt statlig skatt för dem som tjänar allra mest, den så kallade värnskatten, får vänta.

Fredrik Reinfeldt beskrev sina resor i landet och återkom till att kvinnor som arbetar i vården och skolan vill bestämma mer själva över sitt arbete.

Han lovade också att brott mot kvinnor skulle göras mer synliga och bekämpas hårdare, utan att lämna några konkreta besked i dag om hur.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".