Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finland utreder tappad fartygslast

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 09.43
Delar av en container syns på fraktfartyget Linda. Foto: Kustbevakningen.

Uppdaterad: 14:37
Finländska myndigheter ska nu utreda gårdagens händelse, då ett finskt fartyg tappade flera containrar i havet mellan Öland och Gotland. I en av containrarna ska det finnas omkring åtta ton miljöfarligt avfall.

Fartyget kommer att undersökas när det når hamnen i S:t Petersburg, säger Anette Stedt, vakthavande befäl och räddningsledare vid kustbevakningen i Karlskrona.

– Myndigheterna i S:t Petersburg går ombord och gör en utredning och tar reda på så mycket som möjligt om vad som kan ha orsakat det som skedde.

Det handlar om det finländska fraktfartyget Linda, som vid sjutiden i går morse meddelade kustbevakningen att de tappat fyra containrar i havet mellan Öland och Gotland på väg mot S:t Petersburg. Eftersom det skedde på internationellt vatten är det fartygets flaggnation, alltså Finland, som ansvarar för utredningen. Finland har nu begärt att myndigheter i S:t Petersburg ska undersöka fartyget närmare för att få klarhet i vad anledningen till det inträffade kan vara.

– Vad vi vet är att de här containrarna var staplade på varandra och att den undre containern gav vika och de tre ovanpå föll ner i sjön.

Ska det här kunna ske?

– Nej, det ska inte kunna ske, men nu har det ju skett så utredningen får visa vad som har hänt.

Kustbevakningen, som sedan 11-tiden i dag, fortsätter sökandet med sina spaningsplan, har funnit delar av en av containrarna, och de övriga antas sjunkit till botten.

Sammanlagt runt åtta ton avfall, som anses skadliga för vattenlevande organismer, har hamnat i havet. Det rör tre sorters farliga ämnen; ett medel som används inom plastindustrin, ett desinfektionsmedel och ett brandfarligt ämne. Just nu tittar kustbevakningens expert på hur farliga de aktuella ämnena är och hur de kan tänkas reagera i kontakt med vatten, en rapport väntas under dagen.

Hittar man behållarna ska man försöka bärga dem, säger Anette Stedt.

– Vi bedömer det så att om vi hittar containrarna ska vi ta hand om dem.

Det finns ingen risk att det kan bli farligare utsläpp om man försöker bärga containrarna?

– Om och när vi hittar containrarna är det deras skick som avgör om det går att ta hand om dem och få in dem till land. Det får vi ta ställning till då, säger Anette Stedt på kustbevakningen.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".