Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lånegarantier blir kostsamma för Saab

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 15.43

Saab Automobile kommer att få betala svenska staten ungefär 200 miljoner kronor per år. Det är ett slags riskpremie för att staten ska ge de nödvändiga garantierna för Saabs tänkta miljardlån hos EIB.

En förutsättning för Saab Automobiles överlevnad är ett lån drygt fyra miljarder kronor från Europeiska Investeringsbanaken för olika miljörelaterade projekt.

Men Saabs dåliga kreditvärdighet gör att banken kräver att svenska staten går i ett slags borgen för lånet, staten måste ge lånegarantier för att Saab ska få sitt lån.

De här lånegarantierna kommer kosta Saab nästan 200 miljoner kronor om året i flera år framöver.

I ett beslut i dag från EU-kommissionen slås nämligen fast hur mycket staten ska begära in från Saab i ett slags riskpremie, eller garantiavgift.

Saabs lån är uppdelat i två delar. På drygt 80 procent av lånet ska Saab betala en årlig avgift till staten på 3,23 procent under de första två åren.

För den sista delen av lånet, på ungefär 700 miljoner kronor, kräver EU att staten tar ut marknadsmässig ersättning för sin garanti, och då handlar det om nästan 12,5 procent i årlig avgift till staten.

Utöver de nästan 200 miljoner kronorna till staten måste Saab dessutom betala ränta på lånet till Europeiska Investeringsbanken.

Saabs kostnader för det nödvändiga lånet tar inte slut där heller. Företaget ska nämligen betala statliga Riksgäldens kostnader för att utreda de här lånegarantierna.

Nyligen gjorde Saab en första inbetalning på 31 miljoner kronor, som motsvarar Riksgäldens kostnader för förra året. Årets utredning från Riksgälden lär kosta Saab ytterligare ett antal miljoner.

Den här veckan måste mycket fala på plats för att holländska Spyker ska få köpa Saab från amerikanska GM.

Bland annat handlar det om slutliga besked från både Riksgälden och EIB. Dessutom ska Spykers aktieägare säga sitt om affären vid en extra årsstämma på fredag.

Men Spykers vd Victor Muller uttrycker ändå glädje över dagens positiva besked om att EU-kommissionen godkänner att staten går in med lånegarantier för Saabs EIB-lån.

– Jag är mycket glad, säger Victor Muller.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".