Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro på Livgardet efter dödsskjutningarna

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 16.55
Rickard Fristedt, Gustaf Fahl och Jonas Danielsson är på väg till Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten.

Uppdaterad: 21:35
På Livgardet i Kungsängen råder dämpad stämning i dag. Där utbildas nästa styrka som i maj ska avlösa svenskarna som är i Afghanistan nu.

– Den situation som de var i där kommer jag säkert att vara i flera gånger, säger kapten Jonas Danielsson som utbildas just nu inför tjänstgöringen i Afghanistan.

Hur känns det?

– Oroligt. Det kommer att vara en vardagssituation för mig att vara i den här miljön men jag känner att det är jättesvårt att förhindra eller upptäcka ett sådant här attentat som det verkar vara, säger Jonas Danielsson.

Kapten Jonas Danielsson, 42 år, ska vara samverkansgruppchef för fem soldater i Afghanistan. Han ingår i den svenska Isaf-styrka som i maj ska avlösa den nuvarande.

Utbildningen sker på Livgardet i Kungsängen väster om Stockholm där dagen började med en tyst minut för de två kolleger som dödades i Afghanistan igår, kapten Johan Palmlöv, 28 år, från Sundbyberg och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år, från Stockholm samt deras deras lokale tolk, Shabab. I går dödades de i en eldstrid och i morgon flygs de döda svenskarna hem till Sverige.

En undersökningskommission ska skickas från Sverige.

De 520 som ska åka till Afganistan i maj får tre veckors längre utbildning än tidigare styrkor. Något som var bestämt sedan tidigare.

Överste Gustaf Fahl leder nästa svenska styrka.

– Det är ju ett led i den händelseutveckling som vi har sett ända sen i våras med en förstärkt hotbild nere i Afghanistan. Det har lett till att Försvarsmakten har fattat beslut om att vi ska ha ett par veckors längre utbildning. Den utbildningen ska vi lägga på att få ytterligare personlig färdighet i att kunna hantera den här typen av situationer som nu har inträffat, säger överste Gustaf Fahl.

Flera hundra har redan börjat sin träning på Livgardet inför resan i maj och i dag anlände ytterligare 100 personer som under kvällen ska välkomnas och tas om hand. Enligt Livgardets ledning är det ingen i styrkan som tillträder i maj som i dag har sagt att man ångrat sig och inte vill åka. Kapten Jonas Danielsson står fast vid sitt beslut att åka till Afghanistan.

– Beslutet står fast. Men jag har ju tänkt igenom hela situationen ännu en gång. Men jag kommer att åka, säger Jonas Danielsson.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".