Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingen får betala skadestånd

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 17.14

Arbetsförmedlingen ska betala 60 000 kronor i skadestånd till en man som blev av med sin ersättning efter att han vägrat att hälsa på en kvinnlig chef på ett företag där han sökte praktikplats. Folkparitet anser att det kan bli aktuellt att se över diskrimineringslagen.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt har Arbetsförmedlingen gjort sig skyldig till diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna säger att det är en viktig dom:

– Den har stor betydelse. De som har religionen som en aktiv del av sitt liv får i domen bekräftelse på att samhället ställer upp på deras rättigheter.

Är det inte samtidigt rimligt att man som chef har anställda som vill hälsa på en?

– Det är givetvis så att vi inte kan respektera oartighet, ohövlighet och ickerespekt. Men det är en helt annan sak att också ta ställning till att det finns möjlighet att hälsa på olika sätt, säger Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Det var i maj 2006 som en muslimsk man var på en intervju om en praktikplats när han vägrade att ta företagets kvinnliga chef i hand. Enligt Arbetsförmedlingen bidrog mannen själv till att han inte fick praktikplatsen, och hans ersättning drogs in.

Diskrimineringsombudsmannen menade att det var diskriminering och stämde Arbetsförmedlingen, som nu döms att skadestånd till mannen.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt i dag gjorde mannen klart att han inte kunde hälsa av religiösa skäl, och ersättningen borde inte ha dragits in.

Men på Arbetsförmedlingen har man en annan version av vad som hände. Enligt Arbetsförmedlingen hälsade mannen inte alls. Han var allmänt otrevlig, och det var skälet till att ersättningen drogs in. Något som Arbetsförmedlingen alltså inte lyckades bevisa för rätten. Verksjurist Niklas Wallentin.

– Enligt diskrimineringslagen ligger bevisbördan på oss att visa att vår version av vad som inträffat, att vi verkligen kan styrka den. Där finns det självklart anledning för oss att titta på hur vi motiverar och dokumenterar våra beslut. Men vi anser inte att vi behandlat den här arbetssökanden på något annorlunda sätt än någon annan. Däremot har vi haft problem att i efterhand visa att vi haft fog för vår uppfattning om vad som faktiskt har hänt, säger Niklas Wallentin, verksjurist på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har ännu inte bestämt om man ska överklaga domen eller inte. Men om domen står sig bör man överväga om diskrimineringslagen ska göras om, det säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

– En arbetsgivare ska kunna ställa krav på att en arbetstagare tar både kvinnor och män i hand. Allt annat är orimligt. Skulle det vara så att den här domen i dag står sig högre upp i rättsväsendet så tycker jag att vi bör se över lagstiftningen, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".