Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SAS förluster fortsätter trots sparpaket

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 12.09
SAS vd Mats Jansson säger att även 2010 blir ett jobbigt år men han tror på en ljusning 2011. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Uppdaterad: 16:09
I dag har flygbolaget SAS presenterat sitt bokslut och det handlar om fortsatta förluster i miljardklassen och ytterligare personalnedskärningar.

SAS vd Mats Jansson vet ännu inte när det vänder upp.

– Jag tror att 2010 blir jobbigt. Jag ger inga prognoser, men det blir jättejobbigt. Men 2011, 2012, 2013 och framåt blir kommer åtgärderna att slå igenom. Vi kommer att ha en annan efterfrågebild och en annan stabilitet på prissidan. Det är min bedömning.

Men det verkar inte vara någon riktig vändning eller ljusning på gång, som det låter på dig?

– De senaste IATA-siffrorna från hela världen är ju ändå att det håller på att bottna ur. Beläggningen har gått upp i alla flygbolag mer eller mindre och prisfallet har hejdats. Sedan gäller det att komma tillbaka till gammal god nivå och det kan ta sin tid. Det är det som är det kritiska, säger Mats Jansson, vd för SAS.

Det blev ännu ett år med stora förluster - 3,4 miljarder för helåret 2009.

Det senaste sparpaketet från förra året, Core SAS, har lyckats stoppa blodflödet. Och nu kommer ett nytt program under namnet affärsplan 2014, med mål att vända förluster till vinst.

Ytterligare två miljarder ska sparas, en stor del på administration, bland annat ska huvudkontoret flytta och enheter slås samman. Ytterligare cirka 650 tjänster försvinner inom SAS-koncernen i Norden.

Nedskärningarna har pågått ända sedan 2002 och det har varit jobbigt för många, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening inom Unionen.

– De flesta förstår ju, eller alla förstår, företagets situation och de förutsättningar som krävs. Samtidigt är det ju alltid jobbigt när man själv eller de man känner drabbas av det hela. Så det är en blandad mix av det hela.

Men hur ska det gå att vara offensiva och ta nya marknadsandelar och vara med och konkurrera när man hela tiden sparar och går med förlust?

– För att kunna ta nya marknadsandelar måste vi ha en riktig och konkurrenskraftig kostnadsbild. Och har vi nte det så måste vi anpassa den, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening inom Unionen.

För ganska precis ett år sedan fick SAS sex nya miljarder i en nyemission. En stor del av de pengarna är redan förbrukade.

Den svenska staten som är en av huvudägaren går nu in med drygt en miljard kronor, trots att näringsminister Maud Olofsson så sent som i december sa att regeringen inte skulle skjuta till några nya pengar.

– Hennes uttalande då bygger på en ganska naturlig reflex från alla ägare, inte bara Sverige, vi var ju inne med pengar för ett år sedan, ska vi in nu igen. Men sedan kom själva sakläget där vi presenterar planen och vårt behov och det har man sagt ja till nu, säger SAS vd Mats Jansson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".