Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexköp inte straffbart för lediga soldater

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 03.00
Eftersom soldaterna inte var i tjänst när de var på bordellen kan de inte straffas. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Det blir inget straff för de 18 svenska yrkessoldater som köpte sex när de var på en övning i Tyskland. Det har jurister på Försvarsmaktens högkvarter kommit fram till efter att man utrett sexköpen.

– De var civilklädda, de var inte identifierade som svenska soldater. Enligt vår bedömning gick det inte att säga att de hade gjort något i tjänsten. Då var det inte möjligt att gå till uppsägning eller avsked, eller att lägga på dem några av våra disciplinära åtgärder, säger Gunnar Jonason, som är jurist vid högkvarterets juridiska stab.

Det var i augusti förra året som anställda soldater vid K3 i Karlsborg åkte till Tyskland för att öva tillsammans med ett tyskt fallskärmsjägarekompani.

När övningen var slut fick soldaterna ett par dagar ledigt i Tyskland. Innan resan var slut hade sammanlagt 18 svenska yrkessoldater köpt sex på olika bordeller.

Anders Löfberg, som är K3:s regementschef, säger att de uppenbarligen inte hade varit nog tydliga med soldaterna om att sexköp inte är tillåtet.

– Vi har utgått från att alla svenskar vet att detta inte är okej. Jag tycker att det är oerhört tråkigt. När jag fick reda på det blev jag både förbannad och besviken.

Efter att det här kom fram fick den juridiska staben på Försvarsmaktens högkvarter uppdraget att kolla av det juridiska läget och om det fanns möjlighet att straffa soldaterna.

Gunnar Jonason, som är en av de jurister som har utrett det här, har alltså kommit fram till att ett åtal är helt uteslutet, eftersom det är lagligt att köpa sex i Tyskland. Eftersom soldaterna inte var i tjänst när de köpte sex kan Försvaret inte heller varna, säga upp, eller göra löneavdrag.

– Vi tyckte naturligtvis att det kändes väldigt fel att inte kunna göra något, eftersom vi har väldigt tydliga värdegrunder i Försvarsmakten, säger Gunnar Jonason.

Borde det finnas utrymme att straffa?

– Det kan man mycket väl tycka, det är jag den första att hålla med om.

Vi ska också tillägga att Anders Löfberg, som är regementschef på K3 i Karlsborg, säger att de sedan i höstas har haft flera möten och genomgångar där de pratat om det som hänt och vad det är som gäller.

– En värdegrund eller en värdering är någonting som måste finnas i var och en. De här soldaterna ska faktiskt kunna klara mycket svårare saker än att säga ja eller nej till köp av sex, säger Anders Löfberg.


Pernilla Kommes, P3 Nyheter
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".