Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tufft klara återbetalning av bostadsbidrag

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 04.00

70 000 svenskar fick ut för höga bostadsbidrag under 2008. De måste betala tillbaka nästan 400 miljoner kronor. Men många har svårt att förstå att Försäkringskassan kräver pengarna tillbaka.

Försäkringskassan har jämfört de antagna inkomster som låg till grund för bostadsbidragen med Skatteverkets taxerade inkomster för 2008.

Det är många som ringer till Försäkringskassan nu och har svårt att förstå återkraven.

– Många får relativt höga belopp att betala tillbaka. Det handlar ändå om familjer med de lägsta inkomsterna. Får man ett återkrav på kanske 10 000 kronor, så är det inte alltid lätt att betala tillbaka allt på en gång. Ofta handlar det om att man vill dela upp betalningen, säger Marie Silfverberg, som är verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

En avbetalningsplan är inte svår att få. Det gäller bara att höra av sig nu under februari månad, så att allt är klart när det slutliga beslutet kommer i början av mars, tillsammans med ett inbetalningskort.

Cirka 30 procent av alla som beviljas bostadsbidrag har underskattat sina framtida inkomster och blir återbetalningsskyldiga. Många av dem är unga.

– De ungdomar som studerar kan ha svårt att bedöma, särskilt om det är sista terminen man läser. Om man sedan är klar med sina studier och ska börja arbeta vet man inte vare sig om man får ett arbete eller vad man kommer att tjäna, säger Marie Silfverberg.

Andra är mer försiktiga och tar till i underkant när de gör en uppskattning av sina inkomster det under det kommande året.

30 000 av dem får nu dela på 130 miljoner i tilläggsutbetalningar, plus 18 miljoner i ränta.

Det finns metoder för att se till så att bostadsbidraget blir rätt från början.

– Det som är riktigt viktigt i det här sammanhanget är att man alltid anmäler förändringar, säger Marie Silfverberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.


Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".