Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvaret vill kunna straffa sexköpare

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 12.09

Uppdaterad: 15:55
Nu vill Försvarsmakten ha en lagändring så att till exempel svenska soldater som köper sex utomlands kan åtalas för det, trots att det inte är olagligt i det landet där köpen gjordes.

Det säger Gunnar Jonasson som är jurist vid Försvarsmaktens högkvarter.

– Alltså att man inför enkel straffbarhet i alla situationer där man som svensk eller i Sverige bosatt representerar Sverige utomlands, säger Gunnar Jonasson.

Under morgonen har vi berättat om att de 18 svenska yrkessoldater som köpte sex i Tyskland inte kommer att få något straff.

Det beror bland annat på att det inte går att åtala soldaterna eftersom att det är lagligt att köpa sex i Tyskland. Det räcker alltså inte med att det är olagligt i Sverige.

– Mot den bakgrunden så hade en eventuell åtalsanmälan inte kunnat leda till någonting. Det hade blivit avskrivet, säger Gunnar Jonasson.

Men det en statlig utredning har föreslagit och som Försvarsmakten håller med är att om man representerar Sverige utomlands så ska det räcka med att det man gjort är olagligt i Sverige. Då spelar det ingen roll om man till exempel köpt sex på sin lediga tid.

– I Sverige är det ju straffbart att köpa sexuella tjänster på sin fritid, säger Gunnar Jonasson.

Nina Larsson är yrkesmilitär och sitter i riksdagen för Folkpartiet. Hon tycker att soldaterna borde kunna straffas. Vare sig det är med åtal, avsked eller varningar.

– Jag tycker att det är oerhört allvarligt för att Försvarsmakten har en väl genomarbetad värdegrund och en policy som man gör en väldigt stor sak av att ha. Här måste Försvarsmakten sätta ned foten, säger Nina Larsson.

Vi har fått in flera kommentarer om det här Ekots och P3 Nyheternas webb. Bland annat skriver signaturen "Jimmy" att vi inte har något att göra med vad soldater gör på sin fritid.

"Jimmy" skriver:

"Skulle det vara olagligt på något sätt är det en sak, men nu gäller inte förbud mot sexhandel i Tyskland."

Signaturen "Kungen" skriver:

"Det finns en anledning till att sexköp är förbjudet i Sverige, då är det väl självklart att försvarsmakten reagerar. Oavsett om soldaterna är i tjänst eller inte är det inte ok att köpa sex."

Pernilla Kommes, P3 Nyheter
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".