Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyamko Sabuni: Det är helt oacceptabelt

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 15.51
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker att soldaternas agerande är fullständigt olämpligt. Foto: Scanpix.

Trots att en stor grupp soldater vid flera olika tillfällen besökte bordeller under en resa kommer inte Försvarsmakten att utdela några varningar eller göra löneavdrag. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni fördömer nu männens agerande i Tyskland.

– Det är självklart helt oacceptabelt att köpa sex när man är på tjänsteresa. Det är förbjudet att köpa sex i Sverige, att utnyttja kvinnor som vi ofta vet är utsatta för människohandel. Därmed så menar jag att det blir fullständigt olämpligt och ovärdigt att köpa sex också när man är utomlands.

Soldater från K3 i Karlsborg var i höstas i Tyskland på en övning tillsammans med tyska fallskärmsjägare Det var efter att själva övningen var avslutad som ett stort antal soldater vid flera tillfällen besökte bordeller.

Nu har den juridiska staben vid Försvarsmakten kommit fram till att det inte går att säga upp eller på annat sätt straffa soldaterna eftersom de inte var i tjänst när sexköpen gjordes.

Det går inte heller att döma soldaterna i en vanlig domstol eftersom sexköp är lagligt i Tyskland.

Men i Sverige är det olagligt att köpa sex och enligt ett nytt förslag ska det räcka för att döma någon som representerar Sverige utomlands.

Någon proposition har ännu inte lämnats till riksdagen och i dagsläget vill inte jämställdhetsministern kommentera att de 18 soldaterna från Karlsborg slipper straff.

– Jag kan inte uttala mig om de juridiska aspekterna i de här fallen. Det vore olämpligt och jag är inte ens jurist. Så jag kan bara uttala mig generellt om min syn och regeringens syn på hur vi ska bete oss utomlands som representanter för Sverige. Och då är det helt oacceptabelt att köpa sex, säger Nyamko Sabuni.

I en rapport som beställts av regeringen konstaterades det nyligen att de flesta svenska myndigheter saknar etiska riktlinjer på det här området.

Jämställdhetsministern har därför kallat alla myndighetschefer till sig för att diskutera problemen. Men i den rapporten lyftes Försvarsmakten fram som ett gott föredöme.

Sandra Falk gör just nu sin värnplikt i Enköping. Hon är förtroendevald för nätverket för värnpliktiga kvinnor.

Hon säger att det fortfarande en kvinnoförnedrande jargong som kan ha lagt grunden till det som skedde i Tyskland. Hon ger exempel på vad hon själv har hört sägas, på skämt.

– När man använder uttryck som hora och fitta, den stilen av skämt. Jag har också hört när det har handlat om våldtäkter, att det bara var ett skämt, det är klart att vi inte ska våldta henne, men samtidigt så är det ett skämt som jag anser har gått över gränsen, säger Sandra Falk.

Försvarsminister Sten Tolgfors vill idag inte kommentera soldaternas sexköp i Tyskland.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".