Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige ökar anslagen till Östersjömiljön

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 17.31

Sverige fördubblar anslagen till investeringar i en renare Östersjömiljö. Och senare i vår presenteras hela strategin för att klara Sveriges åtaganden i den så kallade Aktionsplanen för Östersjön.

– Det betyder att vi tar ledningen i arbetet runt Östersjön och det är också för att sätta tryck på övriga medlemsstater att också presentera sina strategier hela vägen för hur man ska klara sina beting, säger miljöminister Andreas Carlgren.

På Östersjötoppmötet i Helsingfors är stats- och regeringschefer och miljöministrar samt representanter för organisationer och näringsliv från hela Östersjöområdet samlade.

Men bara de som är beredda att avge minst ett löfte för ett renare Östersjön är välkomna.

Miljöminister Andreas Carlgren lovar alltså, förutom att plussa på bidragen till miljöinvesteringar att inom kort presentera hur Sverige skall hantera sina åtaganden i den internationella Aktionsplanen för Östersjön.

– Det betyder att vi kommer att göra mycket långtgående åtaganden både att minska utsläppen för kväve med 21 000 tom till Östersjön och likadant när det gäller fosfor, vårt beting på 290 ton, säger Andreas Carlgren.

Ett av de mest uppmärksammade löftena under toppmötet kommer från Litauens president Dalia Grybauskaite.

Hon lovade att Litauen skall väcka frågan om dumpningen av kemiska stridsmedel i Östersjön när FN:s generalförsamling sammanträder i höst.

Det var inte svårt att höra mellan raderna, när hon presenterade sitt löfte, att hon har inspirerats av den senaste tidens uppgifter om rysk dumpning av kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall utanför Gotland.

– Vi välkomnar det initiativ som Litauen tar och vi har också medverkat i EU till skarpare krav när det gäller att hindra dumpning, säger miljöministern.

Men det verkar som om Andreas Carlgren vill vänta med att ta upp den här frågan med Ryssland tills förundersökningen kring dumpningen är klar och man vet varför inte den förra regeringen reagerade.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".