Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Josefsson självkritisk till sin vd-insats

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 17.54

Statliga Vattenfall minskade sin vinst under 2009. Efter nära ett decennium som vd var dagens rapport, Lars G Josefssons sista. Han är nöjd med sin vd-insats men är också självkritisk.

– Vi har ju inte lyckats förklara den stora förvandlingen som Vattenfall har genomgått och varför för det svenska folket. Det är naturligtvis ett misslyckande, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Under Lars G Josefsons tio år som vd för statliga Vattenfall, har energijätten vuxit till att bli just en jätte. Under hans tid på bolaget har Vattenfall bidragit med runt 45 miljarder till svenska statskassan.

I dag föreslår styrelsen 5,2 miljarder i utdelning till staten, en minskning från förra året och det på grund av att rörelseresultatet sjönk med 6,5 procent till knappt 28 miljarder kronor.

– Det ena är att vi har lånat mycket pengar för att finansiera investeringar och förvärv och det leder till ökade räntekostnader. Det andra är att vi har tagit avskrivningar och den stora posten finns i Danmark som också har reducerat resultatet, förklarar Lars G Josefsson den lägre vinsten.

Vattenfall har haft ett motigt år bakom sig. 2009 präglades av lågkonjunktur, vilket lett till att industrins efterfrågan på el varit nere på rekordlåga nivåer.

Samtidigt har elpriset varit uppe på riktigt höga nivåer, speciellt i slutet av året. Men det är inget som Vattenfall har lyckats tjäna extra mycket pengar på.

– Elpristopparna som vi nyligen har upplevt påverkar Vattenfall relativt lite, det beror på att vi säljer vår el på termin, det vill säga i förväg. Det gör vi för att vi vill jämna ut våra inkomster.

Var det lite synd?

– Det kan man säga, vi inte de spekulativa typerna utan vi är mera tråkiga och tröga som kör stabilt, säger Lars G Josefsson.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".