Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar får betala skadestånd trots kritik

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 05.30

Frå 1 september i höst kommer föräldrar att bli skadeståndsskyldiga om barnen begår brott.

Det är innebörden av ett förslag som regeringen beslutar om i dag. Justitieminister Beatrice Ask (M) är nöjd trots att flera tunga remissinstanser är mycket kritiska.

– För de flesta så är det här inte alls så stort. För de flesta så är det ganska självklart att föräldrar är ansvariga för sina barn, säger Beatrice Ask.

En tydlig majoritet av de myndigheter och organisationer som fått ha synpunkter på förslaget tycker inte att det är självklart att föräldrar ska bli skadeståndskyldiga när barnen begår brott.

Många menar tvärtom att ett skadeståndsansvar för föräldrar på maximalt 8 500 kronor kommer att slå mot redan utsatta och svaga grupper. Ett skadeståndsansvar för föräldrar i redan konfliktfyllda familjer, med misshandel och missbruk, snarare gör det värre.

– Ja, men alla föräldrar är viktiga för sina barn. Det går aldrig att försvara om man beter sig på ett sådant sätt mot sina barn. Däremot ska man veta att även föräldrar i besvärliga miljöer är viktiga. Om de talar om för sina barn att, nu får du skärpa dig, annars får vi det ännu jobbigare, så kommer det att ha en viktig signalverkan visavi barnen, säger Beatrice Ask.

Kritikerna mot förslaget saknar också stöd i forskningen för att ungdomsbrottsligheten verkligen skulle minska om föräldrarna blir skadeståndsskyldiga, vilket är huvudsyftet med lagstiftningen.

Syftet beskrivs som ett politiskt antagande utan grund.

Lagstiftningen finns i Norge men någon utvärdering har inte presenterats.

Förslaget innebär att föräldrar till i första hand ungdomar mellan 15 och 18 år blir skyldiga att betala skadestånd för ett brott sonen eller dottern gjort.

Skadeståndsansvaret gäller för såväl sak- som personskada, samt skada genom kränk­ning. Förslaget har ändrats något så att vårdnadshavare för fosterbarn slipper bli skadeståndskyldiga. 

Varken Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern tillstyrker förslaget.

Andra tunga remissinstanser som åklagarmyndigheten, Advokatsamfundet, Malmö och Nacka tingsrätt, Stockolms universitet och Uppsala universitet samt Riksförbundet Hem och Skola är helt emot.

Men det stoppar inte justitieminister Beatrice Ask.

– Barnombudsmannen och andra viktiga instanser som ser till barnens bästa tycker att det här är rätt, säger Beatrice Ask.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".