Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högt blodsocker kan leda till tidig död

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 05.20
Ett växande problem.

Ett förhöjt blodsocker kombinerat med barnfetma kan vara en tydlig indikator på en ökad risk för en förtida död. Det visar en studie som har letts av forskare vid Umeå universitet, och som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine i dag.

Professor Claude Marcus vid Karolinska institutet, med mångårig erfarenhet av forskning kring barnfetma, ser studien som mycket viktig.

– Det visar att det är viktigt att vi mäter blodsocker och identifierar de barn som har de här riskerna så att vi behandlar dem extra noggrant, om de lider av övervikt och fetma. På det viset kan vi också hjälpa dem att få ner sina blodsocker, säger Claude Marcus.

Tidigare studier har visat att barnfetma kan öka risken för en förtida död. Men kopplingen mellan en för tidig död och barn som växt upp med något för höga blodsockervärden är inte känd.

I studien har forskarna studerat nästan 5 000 barn från den indianska urbefolkningen i USA, som fötts under en 40-årsperiod och som sedan har följts upp.

Claude Marcus menar att det ändå går att dra paralleller till Sverige.

– Vi vet att riskerna med blodsocker är desamma i alla folkgrupper. Man kan nog översätta det här till att det finns en ökad risk för de barn som har förhöjda blodsocker i Sverige också, säger Claude Marcus.

I dag beräknar forskarna att mellan två och fyra procent av svenska barn kan lida av fetma och det är ett växande problem, inte bara i västvärlden.

– I Kina så har man beräknat att man har cirka 20 miljoner barn med fetma, säger Claude Marcus.

Förutom föräldrars ansvar när det gäller levnadsvanor med kost och fysisk aktivitet, så menar Claude Marcus också att den nya studien visar att den svenska sjukvården måste bli bättre på att just barnfetma.

– Det här är någonting som man gör lite på marginalen på många ställen, det är för dålig utbildning, för dålig kompetens och för lite resurser vilket gör att en väldigt liten del av svenska barn med fetma får hjälp med sjukvården i dag, säger Claude Marcus.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".