Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkt resultat från Telia Sonera

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 11.20
Tror på ett bra 2010.

Uppdaterad: 11:20
I dag kom den svenska-finska teleoperatören Telia Sonera med sin rapport för det fjärde kvartalet och den visar på en vinst i nivå med förväntningarna.

– Jag är försiktigt optimistisk. Vi har för avsikt att öka våra investeringar 2010 just därför att vi tror att det kommer att vända i år eller i varje fall under nästa år, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Trots lågkonjunkturen så går det bra för den Telia Sonera. Dagens siffror visar att den svensk-finska teleoperatören fortsätter att vara en vinstmaskin.

Nästan sju miljarder kronor i vinst före skatt för kvartalet. Däremot sjönk omsättningen något.

Telia Sonera ökar nu utdelningen till sina aktieägare, där den svenska och finska staten är storägare, men där det också finns flera hundra tusen småägare kvar efter börsnoteringen för snart tio år sedan.

– Vi delar ut 2:25 kronor per aktier, vilket innebär en total kostnad för bolaget på ungefär tio miljarder kronor.

Har ni råd med det?

– Absolut! Annars hade inte styrelsen fattat det beslutet.

Vad är förklaringen till att ni ökar utdelningen?

– Vi vill vara konkurrenskraftiga gentemot andra telekomoperatörer när det gäller direktavkastning på våra aktier. Vi ligger klart under och historiskt sett har vi alltid gjort det. Styrelsen anser att vi bör komma lite närmare de andra och det gör vi med det här beslutet, säger Lars Nyberg.

Bolaget fick 3,8 miljoner nya kunder det fjärde kvartalet. Mobilt bredband är en stark gren, där målet nu är att öka hastigheten i telenätet hos kunderna.

Dagens besked fick aktien att stiga på börsen och det är nog inte bara aktieägarna som är positiva i dag.

Nu väntar nya bonusar i lönekuvertet för ledningen, men hur mycket kan Lars Nyberg inte säga i dag.

– Jag tror att det blir ganska bra med tanke på att vi har ett historiskt bra resultat. Men jag vill avvakta tills vi har gjort alla revisioner. Bonusutdelningen är inte helt klar än, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".