Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare krav för att utbilda sig till lärare

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 11.45
Regeringen vill att svenska lärare ska ha en högre status. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Det ska nu bli hårdare krav på den som vill utbilda sig till lärare och lärosäten som utbildar lärare.

Regeringens förslag som presenteras i dag innebär bland annat tydligare program för de olika lärarkategorierna och att alla lärarutbildningar nu måste söka ny examensrätt.

Regeringen vill att svenska lärare ska ha en högre status och att utbildningarna måste skärpas.

Högskoleverkets senaste granskning från 2008 visade att 10 av 26 lärosäten med lärarutbildningar hotades med indragen examensrätt om de inte rättade till sina kvalitetsbrister.

Enligt propositionen som utbildningsminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz presenterar i dag, måste därför alla lärarutbildningar söka nytt examenstillstånd till sommaren, och riskerar då att förlora rätten att utbilda om de inte håller måttet.

Metta Fjelkner ordförande vid Lärarnas Riksförbund, tycker det är bra. Hon tycker också att det är bra att man istället för en lärarexamen, nu föreslår fyra examina, för förskollärare, grundskolelärare, ämneslärare och yrkeslärare. Men hon saknar en viktig sak.

– Jag är besviken att inte legitimationen kommer med i det förslaget, det var ett vallöfte och jag är rädd att det inte kommer att hinnas med, säger Metta Fjelkner.

– För att lärarnas utbildning ska kopplas till en legitimation och ett provår som gör att det blir en gedigen utbildning och då man också har en lärarlegitimation i handen.

Dagens lärarutbildningar har kritiserats kraftigt under senare tid. Rapporter har till exempel visat tydligt försämrade matematikkunskaper hos svenska högstadieelever, samtidigt som de som läser till grundskollärare vid universitet och högskola inte alltid behöver läsa matematiken.

Det räcker att ha läst bara svenska eller bara matte. Men nu måste båda finnas med enligt förslaget.

– Jag tycker det är bra att alla lärare på grundskolan, upp till årskurs sex, får med sig matematik och svenska, det är nödvändigt. Det är också positivt att grundskolans lärare får en utbildning som är minst fyra år. Däremot är vi oroliga att de nya lågstadielärarna får för ytliga kunskaper i allt för många ämnen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande vid Lärarförbundet.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".