Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill införa drogtester på barn

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 12.38
Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Regeringen vill att brott som begås av barn under 15 år ska utredas på ett annat sätt än i dag och att även straffomyndiga barn ska omfattas av fler tvångsmedel, såsom drogtester.

Förslaget presenterades av justitieminister Beatrice Ask vid en presskonferens under torsdagsförmiddagen.

 – Barn och ungdomar är väldigt brottsbenägna. Vi vet att de som är något yngre begår samma typer av brott som sina äldre kamrater. Det är stöld, snatterier, misshandel i mindre utsträckning och den typen utav förstörelse som man kan tänka att tonåringar sysslar med, säger justitieminister Beatrice Ask.

Regeringen ställer nu högre krav på att polisen ska utreda brott som begås av barn under 15 år, men polisen får också på ett annat sätt än i dag rätt att utreda svårare brott som barn misstänks för.

Polisen ska utreda brott som om barnen varit straffmyndiga lett till minst ett års fängelse. I dag är det socialtjänsten som tar hand om barn som begår brott under 15 år.

Men Beatrice Ask betonar att barn fortfarande inte kan straffas på samma sätt som en straffmyndig. Däremot kan påföljderna bli strängare om brotten utreds bättre

– Det är klart att det får konsekvenser, någonting kommer att hända därför att jag begått det här brottet. Om man gör en utredning och konstaterar att det här var riktigt illa, då är det klart att det kommer göras mer än vad det görs idag när man kanske inte ens utreder saker, säger Ask.

Polisen ska också få möjlighet att använda sig av tvångsmedel på ett annat sätt. De ska inte kunna häkta eller göra husrannsakan hos barn men polisen ska få rätt att dna-testa barn som misstänks för brott som skulle ha lett till minst ett års fängelse och polisen ska också kunna drogtesta barn som misstänks för lindrigare brott, utan föräldrars tillstånd.

– Det händer att man kommer och gör en razzia i en knarkarkvart och hittar även personer som är under 15 år. Det är oerhört angeläget att snabbt ta reda på om de har ett drogproblem. Man kan också tänka sig att väldigt unga som druckit sprit eller motsvarande där det finns anledning att kolla upp det och göra det snabbt, säger justitieminister Beatrice Ask (M).  

Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1:a juli i sommar.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".