Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningsplan för att rädda tigrar

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 15.16

Antalet tigrar i Sydostasien och Ryssland har minskat drastiskt under den senaste tioårsperioden. En uppskattning säger att den vilda tigerpopulationen i världen nu bara består av cirka 3 200 djur.

De berörda regeringarna, miljöorganisationer och Världsbanken arbetar nu med en räddningsplan för tigern. 

– När de plötsligt dyker upp är det alltid spänning, ofta är de väldigt stolta och självsäkra när de går i parkerna vilket tyder på att de inte är jagade just då, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden som själv sett tiger i nationalparker i Indien.

Den illegala jakten är en av de främsta orsakerna till tigerns dramatiska minskning, säger Ola Jennersten.

– Den jakten drivs utav traditionell orientalisk medicin. Alla tigerns delar används till olika åkommor, men också naturligtvis skogsförstörelse när man gör om skog till plantage för oljepalmer och annat.

För att stoppa den nedgående trenden krävs ett bra samarbete med lokalbefolkningen och att det som är kvar av tigrarnas livsmiljöer bibehålls.

– Vi har identifierat 13 stycken så kallade tigerlandskap i Sydostasien, områden som är tillräckligt stora och har tillräckligt bra förutsättningar för att i framtiden hålla tiger.

Det är Tigerns år i år, om minskningen håller samma takt som hittills kommer det i flera länder inte att finnas kvar några vilda tigrar till nästa Tigerns år 2022.

Tigern har en stor symbolisk betydelse för biologisk mångfald, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

– Om du skyddar ett tigerlandskap skapar du förutsättning för annan biologisk mångfald, du skapar förutsättning för att människor ska kunna leva i de väl fungerande skogsekosystemen.

I september hålls ett toppmöte i Vladivostok under värdskap av Rysslands premiärminister Vladimir Putin med regeringarna i de 13 länder som har tigrar.

– Då hoppas vi att man skapar förutsättningar för att rädda tigern genom att få stopp på illegal handel och genom att skapa stora intakta skogsekosystem på de ställen det finns förutsättning för tigern, Lasse Gustavsson, generalsekreterare i Världsnaturfonden.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".