Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan Björklund:

"Många undervisar utan utbildning"

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 15.57
Outbildade lärare sänker skolans resultat enligt utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Nu ska utbildningen för lärare i Sverige förbättras. Enligt regeringens förslag som presenterats i dag ska bland annat behörighetskraven höjas. Och samtliga lärarutbildningar måste i år söka ny examensrätt.

I dag är det många lärare i grundskolan som undervisar i ämnen de själva saknar utbildning i, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– På högstadiet och gymnasiet är det väldigt vanligt att lärare undervisar i två ämnen, där de i och för sig är behöriga lärare, men sedan undervisar i ett tredje ämne och ett fjärde för att få ihop en heltidstjänst. Där har de inte utbildning och det sänker skolans resultat när lärare undervisar i ämnen de själva inte är utbildade i, säger Jan Björklund, utbildningsminister. 

Enligt Jan Björklund saknar i dag var fjärde mattelärare i årskurs 1 till 5 matematikutbildning. I grundutbildningen för lärare är detta något man kan välja bort i dag.

Regeringen vill nu att svenska lärare ska ha en högre status. Och att kraven på utbildningarna skärps. Däribland att svenska och matematik måste ingå.

Istället för en examen ska det nu bli fyra olika, för förskollärare, grundskolelärare, ämneslärare och yrkeslärare.

Förslagen välkomnas till stora delar av de båda lärarförbunden, även om man saknar besked om att införa särskilda lärarlegitimationer, som tidigare varit ett vallöfte från Folkpartiet. Nu ska det istället utredas närmre.

Inför propositionen spekulerades det även i om den skulle innehålla förslag på ett lämplighetstest för lärare. Även det utreds vidare och kan bli verklighet tidigast 2013.

Fredrik Fjärrfors läser till samhällskunskaps- och geografilärare för äldre åldrar på Stockholms universitet. Han tycker att lämplighetstest för lärare är bra, men vill inte genomgå ett själv.

– Nej, jag vill inte göra det, men jag anser att det är bra att det kommer, säger han.

Redan hösten 2011 ska den nya lärarutbildningen vara igång, och det är något som stressar universiteten.

Dessutom måste alla lärarutbildningar söka nytt examenstillstånd till sommaren. Högskoleverkets senaste granskning från 2008 visade att 10 av 26 lärosäten med lärarutbildningar hotades med indragen examensrätt om de inte rättade till sina kvalitetsbrister.

Anders Gustavsson är professor i pedagogik och ordförande i lärarutbildningsnämnden på Stockholms universitet. Han säger att universitetet inte vet hur de ska söka ny examensrätt.

– En liten oro i dag är att vi fick ju inte någon riktig uppgift om när Högskoleverket kommer att ge riktlinjerna för examensrättsprövningarna. Det första vi ska göra nu är att söka examensrätt och då behöver vi uppgifter om det väldigt snart, säger Anders Gustavsson.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".