Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialdemokraterna backar om datalager

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 16.02
Var en av de drivande i EU.

Socialdemokraterna ändrar sig nu i frågan om EU:s direktiv om masslagring av data om medborgarnas mobil- och internettrafik, en lag som den dåvarande socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström var med om att driva igenom i EU.

Socialdemokraterna har fått kompromissa för att nå en uppgörelse mellan de rödgröna, säger Thomas Bodström.

– Ska vi gå in i det här samarbetet måste vi anpassa oss och då gäller det att hitta gemensamma lösningar för det går inte att driva sina egna frågor. Och jag tycker att en anpassning är absolut nödvändigt att göra för att vi ska ha en enighet, säger han

Socialdemokraterna har tidigare krävt att teleoperatörerna ska lagra uppgifter om e-posttrafik och telefonsamtal i två år, men är nu beredda att acceptera EU-direktivets lägstagräns på sex månader.

– Vi anser att det kan vara lite kortare tid, å andra sidan är vi eniga om att detta ska genomföras.

Ni kräver att detta ska utvärderas och eventuellt förhandlas om i EU. Betyder det att detta inte är någon bra lagstiftning?

– För att kunna bedöma det krävs det först en utvärdering.

Men ligger det någon självkritik i detta från er sida? Det var ju du som drev igenom det här i EU.

– Jag tycker förstås att det är bra att den implementeras, men jag har också anpassat mig efter de krav som våra samarbetspartier har drivit. Det är därför vi rödgröna nu är helt eniga. Det är det regera handlar om: att kompromissa.

Sverige fälldes förra veckan i EU:s domstol för att regeringen inte infört datalagringsdirektivet i svensk lag, men om de rödgröna vinner valet i höst så kommer alltså Sverige att genomföra direktivet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har hela tiden varit motståndare till masslagring av uppgifter om data- och teletrafik, men är nu alltså beredda att genomföra EU-direktivet i svensk lag.

Partierna kräver heller inte inte längre att direktivet ska rivas upp, men hoppas att en utvärdering ska leda fram till att direktivet revideras.

– Som regering kommer vi att verka för det och det är vi överens om. Dete kan resultera i att man helt väljer att ersätta det med något helt annat. Det vet vi inte, säger Mehmet Kaplan, Miljöpartiets representant i justitieutskottet.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".