Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen granskar ungdomshem

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 03.00
1 av 2
Isoleringar bröt mot lagen. Foto: Agnes Wikmark/Scanpix.
2 av 2
Maria Larsson.

Uppdaterad: 12:50
Alla statliga ungdomshem ska nu granskas efter Ekots tidigare avslöjande om hur isoleringsceller används på ungdomshemmen. Men Bris tycker att åtgärderna kommer sent.

– Det är ett vitt rum, det är kalt, i isoleringen fanns det inget fönster. Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, men man tappar tidsuppfattningen. Även om det rör sig om en halvtimme kan det handla om två timmar, eller tvärtom. Man mås väldigt konstigt i ett rum helt utan intryck. Det känns som att man förlorar förståndet, sakta men säkert.

Så berättar en flicka som har suttit i isoleringscell.

Regeringen har beslutat att i år låta Socialstyrelsen göra en särskild tillsyn över hur isoleringscellerna används. Ansvarig minister är Maria Larsson.

– Det här blir ett särskilt uppdrag. De har tagit över hela tillsynen för den sociala barn- och ungdomsvården. Vi ber att de nu särskilt och med stor intensitet ska titta just på Sis-institutionerna, säger Maria Larsson.

Ekot avslöjade förra året hur barn och ungdomar från elva år och uppåt blir inlåsta i isoleringsceller på statliga ungdomshem. I många fall hölls de inlåsta eller så kallat avskiljda, i strid med lagen. Det är därför regeringen nu beslutat att göra en särskild tillsyn av ungdomshemmen.

Barnombudsmannen har krävt att isoleringscellerna ska avskaffas helt för barn. Sverige har också fått kritik av FN:s barnrättskommitté, som också vill se en lagändring,.

Göran Haarnesk, som är generalsekreterare på Barnens rätt i samhället, Bris, tycker att mycket tid nu gått förlorad.

– Naturligtvis är det tragiskt att det krävs en överprövning eftersom det här borde ha skett från början. Men det är oerhört svårt att utvärdera sig själv, så jag ser fram emot att Socialstyrelsen väldigt nog går igenom detta. Resultatet ska bli väldigt intressant att ta del av.

Förut har statens institutionsstyrelse, Sis, bedrivit tillsyn över sina egna institutioner men från och med i år har Socialstyrelsen tagit över tillsynen för all social vård av barn och unga. Förutom den vanliga tillsynen ska de göra en särskild granskning av just ungdomshemmen under 2010.

– Då ska de särskilt titta på de brister som har framkommit i samband med tillämpningen av de särskilda befogenheterna. Det handlar alltså om avskiljningar, säger Maria Larsson.

Strax före jul avslöjade Ekot också brister i den rapport Sis lämnat till regeringen om hur isoleringarna använts. Bland annat nämndes inte viktiga dokument som visade på tydliga lagbrott från personalens sida i rapporten, och trots att Sis skulle ha granskat alla isoleringar under ett år hade Sis inte i något fall pratat med de barn och unga som hade isolerats.

Men Sis har självt medgett vissa brister. Efter avslöjandena har rutinerna kring isolering ändrats och Sis har själva föreslagit att maxtiden som barn får låsas in i isoleringscellerna kortas från 24 till sex timmar.

– De har vidtagit ett antal åtgärder. Om de åtgärderna är tillräckliga, det är det som jag vill att socialstyrelsen ska titta på. Jag är särskilt angelägen om att barnperspektivet ska säkras. Barns och ungas rätt att komma till tals gentemot en tillsynsorganisation är väldigt viktig, säger Folkhälsominister Maria Larsson. 

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".