Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgröna vill gynna kooperativ vindkraft

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 05.14

Den politiska oppositionen är nu överens om att gynna kooperativ vindkraft om de vinner valet. Intresset för kooperativ vindkraft har minskat kraftigt efter Skatteverkets beslut om att Sveriges över 20 000 andelsägare ska betala skatt för sitt lägre elpris.

Oppositionen vill nu ta bort effekterna av skatten så att den kooperativa vindkraften blir lönsam igen.

– De står ju för tio procent av den svenska vindkraften i dag och har en väldigt stor möjlighet att utvecklas i framtiden. För oss är det jätteviktigt att få igång en positiv utveckling av den svenska vindkraften och då får man inte motarbeta saker som kooperativ vindkraft, säger Per Bolund, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Den som köper andelar i ett kooperativt vindkraftverk kan sedan få sin el till självkostnadspris, vilket blir mellan 13 och 20 öre per kilowattimme. Det marknadsmässiga priset är åtminstone dubbelt så högt. Men trots att elpriserna stigit kraftigt i vinter så har alltså intresset för den kooperativa vindkraften nästan helt avstannat. Och det beror på att Skatteverket anser att andelsägarna ska betala skatt för sitt billigare elpris.

Men enligt Per Bolund glömmer man då att medlemmarna i kooperativet redan har betalat för själva vindkraftverket, en kostnad som andra energibolag måste ta ut på elpriset. Inom oppositionen är man nu överens om att skatten får orimliga konsekvenser.

– Om jag till exempel skulle bygga ett helt eget vindkraftverk för mig själv, och sedan använder mig av den elen, då behöver jag inte betala någon skatt. Men om jag bestämmer mig för att bygga tillsammans med några vänner i kooperativ form, då ska plötsligt Skatteverket ta ut en uttagsskatt på den här elen vi får, säger Per Bolund.

Allianspartierna är däremot inte överens i den här frågan. Inom Centerpartiet finns det många som vill ha bort skatten på vindkraft, medan finansminister Anders Borg inte ser någon anledning att ändra reglerna. Han tycker att kooperativen redan är tillräckligt gynnade.

Men oppositionen har nu kommit överens om två alternativa sätt att lösa problemet. Antingen kan ett självkostnadspris på el helt enkelt betraktas som ett marknadsmässigt pris om det handlar om kooperativ vindkraft. Eller så kan andelsägarna få göra avdrag för skatten. Och om oppositionen vinner valet i september kan det här gå snabbt, säger Per Bolund.

– Vi kommer se till att det här sker väldigt snabbt. Nu är vi överens om vilken väg vi vill gå och vilka principer som bör gälla, säger han.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".