Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla länder har godkänt Nord Stream

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 12.32
Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.

Det är nu grönt ljus för bygget av gasledningen Nord Stream som skall dras fram på Östersjöns botten från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Som sista berörda instans sa de finländska miljömyndigheterna i dag ja till projektet.

När den ryske premiärministern Vladimir Putin besökte Östersjötoppmötet i Helsingfors i onsdags var hans tal ett enda stort lovprisande av Nord Stream, ledningen som skall transportera rysk naturgas till Västeuropa.

Två över 120 mil långa rör skall ligga i Östersjön och från Finska Viken, via ryskt, finländskt, svenskt, danskt och tyskt vatten, förse kunderna i väst med gas.

Det finns inga som helst miljöproblem förknippade med projektet, försäkrade Putin i Helsingfors och dolde inte sin förvåning över att Finland dröjde med sitt klartecken. Men han blev snabbt bönhörd. I morse sa Södra Finlands regionförvaltningsverk ja till projektet och därmed har alla länder visat tummen upp. Bygget kan börja.

Nu kan det här beslutet förstås överklagas, men det är inte alls säkert att det kommer att förhindra byggstarten senare i vår. På finländskt vatten har startskottet egentligen redan gått, då man började spränga bort minor som ligger där gasledningen är tänkt att dras fram på Finska vikens botten.

Men de stora arbetena med att sänka ner rören i vattnen kommer sannolikt att inledas i Östersjöns mitt, i öppet hav. Bland annat isläget och fågellivet gör att man undviker att jobba nära de berörda kustområdena under våren.

Miljömyndigheterna i de länder i vars vatten den ryskägda gasledningen skall dras fram har alltså inte hittat några skäl att stoppa Nord Stream-projektet. Men många miljöorganisationer har protesterat. Och det finns också en oro, inte minst i de baltiska staterna, att gasledningen kommer att ge rysk militär anledning att öka sin närvaro i Östersjön.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".