Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för bidrag till biogas

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 13.17
77 ansökningar om totalt 986 miljoner har kommit in. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Många slåss om att få del av statens miljoner för satsningar på biogas, gas som utvinns från till exempel hushållssopor eller gödsel.

100 miljoner kronor finns att söka för i år men totalt finns nu ansökningar om nästan tio gånger så stora bidrag. Ann-Charlotte Frick är enhetschef på kommunala Göteborg Energi, som har sökt pengar för att kunna koppla samman flera små biogasanläggningar vid västsvenska lantbruk.

– Då ska vi koppla upp ett antal lantbrukare som kommer till att röta sitt gödsel för att ta in den gasen till vår uppgraderingsinläggning och sedan vidare ut till tankstationen, säger Ann-Charlotte Frick.

Kornas gödsel kan alltså rötas till biogas, något som allt fler bönder väljer att satsa på. För att öka storskaligheten i den här biogasproduktionen vill nu Göteborg Energi dra ledningar från flera lantbruk i Västsverige till ett par större anläggningar. Där ska biogasen renas så att den fungerar som fordonsbränsle.

Göteborg Energi kan bli först i Sverige med den här typen av "sammankopplingsprojekt", men enligt Ann-Charlotte Frick behöver företaget då ett bidrag från staten på ungefär åtta miljoner kronor.

– I det här fallet så är det avgörande för att få till det inom ett relativt kort tidsperspektiv, säger Ann-Charlotte Frisk.

Göteborg Energi slåss med många andra om de biogasmiljoner som regeringen har skjutit till. Totalt 100 miljoner finns att ansöka om för 2010, men intresset har varit mycket större än vad regeringen och Energimyndigheten räknade med.

Det har kommit in 77 ansökningar om totalt 986 miljoner, alltså nästan tio gånger så mycket som det finns pengar för. Näringsminister Maud Olofsson är en av dem som är förvånad över det stora intresset.

– Jag ska ärligt säga att det är överraskande positivt, säger Maud Olofsson.

Som läget är nu så måste Energimyndigheten säga nej till nio av tio ansökningar i brist på pengar, hur aktuellt är det att ni skjuter till mer pengar från regeringen?

– Det är klart att vi måste titta på det här, skulle jag få bestämma helt själv och det fanns ett budgetutrymme så tycker jag att det här är en väldigt angelägen sak, säger Maud Olofsson.

Nu ska några svenska myndigheter ägna våren åt att välja ut de biogasprojekt som ska få del av de statliga stödpengarna.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".