Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tufft för Haiti-läkare även efter akutläge

Publicerat lördag 13 februari 2010 kl 08.17
Mindre akuta skador tas nu omhand av läkarna.

En månad efter jordbävningen i Haiti har sjukvårdsläget börjat ljusna. De flesta akuta skadorna har behandlats men sjukvårdspersonal jobbar fortfarande under press, säger läkaren Arvin Yarollahi på Läkare utan gränser.

– Den kritiska perioden är över nu. Vi har organiserat oss bättre och fått in mer utrustning och läkemedel. Så just nu tar vi hand om de patienter som inte kunde prioriteras i första läget.

– De kommer in med brutna ben som läkt lite fel, eller med sår som inte tittades till innan. Men vi är fortfarande under ganska mycket press här, säger läkaren Arvin Yarollahi.

Det är främst eftervården av alla de mängder av patienter som fått armar eller ben amputerade som är problematisk. Infektionsrisken är stor och den bedöms bli än större när regnsäsongen inleds om några veckor.

Sjukvårdspersonalen har även fullt upp med behandlingen av patienter med andra åkommor än sådana relaterade direkt till jordbävningen. Patienter med diverse sjukdomar, trafikskador och skador till följd av våld strömmar in till klinikerna.

Haitis sjukvårdssystem kollapsade i stort sett totalt i jordbävningen. Och även om det till viss del börjat fungera igen så är det i dag främst frivilligorganisationerna som bär bördan för Haitis sjukvård.

– Just nu hjälper vi regeringen genom att ta hand om patienter som den egentligen skulle ha tagit hand om. Hela systemet är ju förstört här och organisationerna som är här försöker att upprätthålla en sjukvård.

Och frågan är vad som ska göras nu. Haitis eget sjukvårdssystem måste byggas upp på nytt. Frivilligorganisationernas tält är ingen permanent lösning. Men det kommer att ta tid, tid som egentligen inte finns.

För orkansäsongen närmar sig. I juni beräknas den börja. Och det är inte troligt att de stora sjukvårdstälten kommer att kunna stå emot de kraftiga orkanvindarna, för det krävs stabila byggnader, något som det minst sagt råder brist på i Haiti just nu.

Men även om sådana byggnader på något mirakulöst sätt skulle hinna byggas innan orkansäsongen kommer haitierna att vara beroende av sjukvård från frivilligorganisationer en lång tid framöver. Frågan är bara hur länge organisationerna har möjlighet att stanna.

– Det är väldigt svårt att bedöma, vi försöka planera för hur vi ska göra, men det är svårt. Vi kan ju inte vara här för alltid, säger Arvin Yarollahi.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".