Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort behov av juridisk hjälp i Haiti

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 04.00
Christian Åhlund, ILAC.

Efter jordbävningskatastrofen på Haiti har befolkningen ett stort behov av juridisk hjälp. Det finns en internationell organisation, ILAC, som arbetar för att bygga upp rättssystem i konfliktdrabbade länder.

Organisationen har huvudkontor i Stockholm och vädjar nu till Advokatsamfundets medlemmar om ekonomiskt stöd för att kunna öka den juridiska hjälpen i Haiti.

– Många behöver hjälp nu med frågor om dödsattester för sina närstående och frågor som hänger ihop med arv och försäkringsproblem och sådana saker. Så det innebär att trycket på de här rättshjälpskontoren har ökat kraftigt, säger ILAC:s generalsekreterare, advokat Christian Åhlund.

ILAC har 130 inhemska jurister på Haiti, som har arbetat där sedan 2005. Rådgivningen för invånarna är gratis. Under jordbävningen raserades två advokatkontor, men flera är intakta.

– Vi har tio kontor som har fungerat utan avbrott, under katastrofen och efteråt, säger Christian Åhlund.

Hittills har verksamheten finansierats med Sida-medel. Men nu är Haiti inte längre programland för det svenska biståndet, därför är finansieringen för framtiden skakig.

Advokatsamfundet vädjar därför i ett utskick till sina medlemmar att stödja verksamheten ekonomiskt. Christian Åhlund reser på måndag till Haiti för att få en överblick över situationen och för att se vad som behöver göras.

– Samordningskontoret i Port-au-Prince har slagits ut. Vi måste sätta upp ett nytt samordningskontor där vi måste se hur systemet fungerar. Vi ska träffa representanter för regeringen och justitiedepartementet för att se vad vi kan hjälpa dem med i övrigt.

Man behöver också få veta hur det kommande internationella biståndet ska fördelas när man ska bygga upp olika institutioner i landet, säger Christian Åhlund.

– En viktig insats kan vara att hjälpa dem att upprätta en sorts önskelista inför den kommande givarkonferensen i New York i slutet av mars, början av april, säger Christian Åhlund, generalsekreterare för ILAC, International Legal Assistance Consortium.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".