Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyrtio svenskar misstänkta för sexturism

Publicerat lördag 13 februari 2010 kl 07.01

Sedan ungefär ett år tillbaka har Rikskriminalpolisen en särskild satsning för att förebygga att svenskar begår sexualbrott mot barn utomlands.

Gruppen har hittills hjälpt till i utredningar som lett till att fyra svenskar gripits, och håller nu på att kartlägga ytterligare runt 40 svenskar, säger kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic.

– Vi hoppas ju på att vi ska kunna dela med oss utav vår kartläggning i de länder där de här personerna är misstänkta. Är det så att de länderna inte kan lagföra dem i sitt land, men det finns misstanke att de begått sexuella övergrepp mot barn, så har vi ju en möjlighet att lagföra dem här i Sverige, och starta en förundersökning här, säger Pearly Hadziomerovic..

I den särskilda satsningen vid Rikskriminalpolisen arbetar fem poliser heltid. Målet är att fler svenskar som begår sexuella övergrepp mot barn utomlands ska lagföras.

Sedan gruppen tillsattes för ett år sedan har den hjälpt polisen i Thailand och Kambodja i utredningar där fyra svenskar gripits misstänkta för sexuella övergrepp mot barn. En av dem dömdes nyligen, för två andra är rättegångar planerade.

Utöver det karlägger man alltså ytterligare runt 40 svenskar som man tror kan ha utnyttjat barn sexuellt i Sydostasien.

Men det är svårt att få fällande domar kring den här typen av brott. Det finns sällan teknisk bevisning, och fattigdomen gör att de som utsatts och deras föräldrar sällan vill vittna, berättar kriminalinspektör Liz Berglund som nyligen var i Kambodja för att få mer kontakter med organisationer där.

– Föräldrarna vill ju inte berätta någonting för att då tappar de brödfödan. Och även i de fall där barnet pratar, kan föräldrarna komma efteråt och säga att det inte har hänt. Man vill skydda den man som utnyttjar deras barn sexuellt, säger Liz Berglund.

De personer som nu fångat polisens intresse och kartläggs, är enligt utredarna vid rikskriminalen bara en liten del av de svenskar som begår den här typen av brott.

För att få fler tips har polisen nyligen lanserat en kampanj där till exempel poliser som utreder sexualbrott i Sverige också uppmanas titta på om personen ofta reser utomlands. Också allmänheten uppmanas att komma med tips om iakttagelser man gjort under utlandsresor. Kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic.

– Det kan tyckas mycket med 40 svenskar. Men det är ändå bara toppen av ett isberg. Tanken med den här satsningen är att vi ska synliggöra den här större mängden. Hur otäck den än är, säger kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".