Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen kontrollerar miljöelen

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 07.39
Ingen myndighet kontrollerar om det kommer "ren" eller "smutsig" i ledningarna. Foto: Hasse Holmber/Scanpix

Det blir allt vanligare att elleverantörer ger kunden möjlighet att aktivt välja el från en miljövänlig kraftkälla. Men Energimarknadsinspektionen, som är tillsynsmyndighet, kontrollerar inte att leverantörerna gör det de lovar.

Det är svårt att veta som kund vad leverantören egentligen gör.

– Det här med miljömärkt el, det tycker jag är för dålig redovisning av än så länge vad det står för, säger Staffan Lindqvist i Luleå, som inte gjort något miljöval.

På vilket sätt då?

– Ja, alltså om jag lägger på några öre per kilowattimme, var hamnar de pengarna? Jag ser inte hur jag verkligen ska kunna kolla om det är miljövänlig el jag får.

Det finns över 160 elleverantörer på den svenska marknaden i dag och allt fler ger dig möjlighet att välja hur din el ska produceras.

Hos vissa bolag kallas det här för "ursprungsmärkt el" medan andra är bolag är märkta med Naturskyddsföreningens stämpel "bra miljöval", vilket betyder att elen framförallt kommer från vind- eller vattenkraft och inte sällan kostar den några öre mer per kilowattimme.

I praktiken innebär det att leverantörerna förbinder sig att köpa in samma mängd miljövänlig el från sina elproducenter, som deras kunder valt.

Men att det sker är det ingen som kontrollerar, förutom leverantörernas auktoriserade revisorer.

– Nej, det har inte behövts. Det finns inte någon risk att det sker felaktiga redovisningar mot kunden, säger Tony Rosten, som är ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen som har tillsynsansvaret.

Men hur skulle ni kunna få nys om att det inte fungerar om ni inte kontrollerar dem?

– De allra flesta bolagen köper ju elen på Nordpol, och därmed är ju den per definition riktig alltså.

Den nordiska elbörsen innehåller en fastställd mix av el från olika kraftkällor. Men det finns också leverantörer som helt eller delvis har egna avtal direkt med elproducenter.

– Men då gör de inte det efter det regelsystem som vi granskar, utan då har de uppfunnit ett eget regelsystem för att komma runt regelverket.

Men vilka granskar det systemet då?

– Det är ju ingen, kan man säga.

I praktiken innebär det att de leverantörer som inte är med på Nordpolmixen, utan har egna avtal mot producenter, kan sälja iväg mer grön el än vad de köper in?

– Ja det är fullt möjligt.

Elleverantörerna är skyldiga att redovisa för kunden en gång per år vilka energikällor deras el kommer från.

Konsumentverket får visserligen inte några klagomål om just det här, men inom kort väntas regeringen lägga en proposition som förhoppningsvis ska reglera handeln med aktivt vald el på ett mer enhetligt sätt, säger Tony Rosten på Energimarknadsinspektionen.

– Regelverket har inte hängt med och det kommer nu när det ändras, säger Tony Rosten.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".