Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sifo: Skillnaden mellan blocken minskar

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 06.50

En ny sifomätning visar att skillnaden mellan de politiska blocken minskar. Men det är fortfarande fler som säger att de skulle rösta på de rödgröna om det var val i dag.

I den senaste sifomätningen har drygt 1 900 svenskar svarat på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

Resultatet visar att regeringsalliansen knappar in på oppositionen. Skillnaden mellan blocken har krympt sedan förra månadens mätning, och nu är väljarstödet för de rödgröna 49 procent mot 45,6 procent för alliansen.

Moderaterna är det parti som går framåt mest i mätningen. Partiet ökar med 3,8 procentenheter jämfört med den förra mätningen. Väljarstödet för Moderaterna är därmed 29,6 procent.

För Kristdemokraterna ser det sämre ut. De minskar till 3,9 procent och skulle enligt mätningen hamna utanför riksdagen om det var val idag, eftersom de inte kommer över 4-procentsspärren till riksdagen.

– Bekymmersamt, säger KD:s partisekreterare Lennart Sjögren.

Men han oroas ändå inte av opinionssifforna:

– Vi jobbar hårt för att ta oss ur den nivån, och passera sex procent.

Hur realistiskt är det?

Vi vet att vi är ett starkt kampanjparti inför valen. Jag möter väldigt starkt gensvar både bland sympatisörer och medlemmar. Så vi känner att det är medvind för partiet just nu, säger Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren.

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna står för den största minskningen, och backar med 2,3 procentenheter till 34,6 procent av väljarstödet.

Ett annat parti som minskar är Sverigedemokraterna som har 3,4 procents väljarstöd enligt mätningen. Partiet skulle därför inte komma in i riksdagen om det var val i dag.

Sifos mätning som publiceras i flera morgontidningar i dag visar också att det är stora skillnader mellan hur män och kvinnor skulle rösta om det vore val i dag.

En majoritet av kvinnorna uppger att de skulle rösta på den rödgröna oppositionen, medan männen i första hand väljer de borgerliga partierna.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Resultat alla partier:

  • V  5,1 (- 0,4)  
  • S  34,6 (- 2,3) 
  • MP 9,3 (- 0,1)  
  • C  5,6 (+ 0,6)  
  • FP  6,5 (- 0,2)  
  • M  29,6 (+ 3,8) 
  • KD 3,9 (- 0,1)  
  • SD 3,4 (- 1,6)  
  • övriga partier 2,0 (+ 0,2) 

Siffrorna inom parentes visar förändringen sedan Sifos förra mätning. Förändringarna för M och SD är statistiskt säkerställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".