Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny Sifoundersökning

"Tidigare har väljarna kunnat önsketänka"

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 16.36
Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt inför en radiodebatt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Skillnaden i väljarstöd mellan de politiska blocken minskar enligt en väljarundersökning från Sifo. Enligt statsvetaren Jan Teorell kan en del av förklaringen vara en ökande osäkerhet bland de rödgröna väljarna.

– Jag tror att många rödgröna väljare befinner sig i en omställningsfas nu. Från att man tidigare har kunnat önsketänka om vad man vill att alternativet till regeringens politik skulle vara, så börjar man nu inse att det inte går att önsketänka längre för nu börjar faktiskt en konkret alternativ politik att utformas och presenteras. Och det behöver inte handla så mycket om att man inte gillar den, utan att man måste ställa om från att tänka "vad skulle jag vilja ha?" till att tänka "vad kommer jag faktiskt att få?. Det skapar en ökad osäkerhet, säger Jan Teorell.

Enligt Sifomätningen minskar alltså stödet för den rödgröna oppositionen samtidigt som stödet ökar för regeringspartierna.

I slutet av förra året var skillnaden mellan blocken stor, och ledningen för de rödgröna var tydlig. Nu är skillnaden mellan blocken 3,4 procentenheter. Och Jan Teorell tror att gapet kommer att minska ännu mer ju närmare valet vi kommer.

– Tittar man lite längre fram i kristallkulan är min gissning att ju mer regeringsduglighet kommer i fokus, desto mer kommer det att gynna alliansen. Hur långt det räcker är svårt att säga, men när vi närmas oss sommaren och valkampanjens start kommer gapet att krypa ihop ytterligare något, säger Jan Teorell, som är statsvetare vid Lunds universitet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Resultat alla partier:

  • V  5,1 (- 0,4)  
  • S  34,6 (- 2,3) 
  • MP 9,3 (- 0,1)  
  • C  5,6 (+ 0,6)  
  • FP  6,5 (- 0,2)  
  • M  29,6 (+ 3,8) 
  • KD 3,9 (- 0,1)  
  • SD 3,4 (- 1,6)  
  • övriga partier 2,0 (+ 0,2) 

Siffrorna inom parentes visar förändringen sedan Sifos förra mätning. Förändringarna för M och SD är statistiskt säkerställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".