Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

OECD ser över regler mot kapitalflykt

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 07.46

OECD ska se över sina riktlinjer för hur internationella företag redovisar sina vinster, bland annat för att stoppa kapitalflykt från världens fattiga länder. Och det här är ett stort steg, säger revisorkonsulten Richard Murphy som arbetat för ändrade regler.

I dag kan företag som arbetar i flera länder redovisa en samlad vinst, i stället för uppdelad för varje land man verkar i. Organisationer som arbetar med utvecklingsfrågor har argumenterat för att företagen borde redovisa land för land - för att få företagen att betala skatt i de länder där de tjänar pengarna.

På senare tid har även de franska och brittiska regeringarna engagerat sig i frågan, och nu ska alltså en arbetsgrupp inom OECD undersöka saken.

En uppskattning som bland annat den brittiska regeringen har använt är att runt 1 200 miljarder kronor går förlorade i skatteintäkter varje år i världens fattiga länder, mer än världens samlade bistånd. Pengar som alltså skulle kunna användas till att bygga skolor, sjukvård och infrastruktur i länder med en skriande brist på resurser till just det.

Om företagen redovisade sina vinster i varje land skulle det på köpet också hjälpa mot korruption - det skulle ju då bli öppet för alla hur mycket skatteintäkter som regeringarna i de länderna borde spendera på välfärd, och inte stoppa i egna fickor, menar Richard Murphy som arbetar som konsult i de här frågorna bland annat för internationella biståndsorganisationer.

Skälet till att världens rika länder inom OECD nu har börjat intressera sig för den här frågan är den ekonomiska krisen, tror han.

Richard Murphy säger att i dag när till exempel länderna in om EU dras med stora budgetunderskott efter den ekonomiska krisen har det helt enkelt blivit viktigare att titta på alla ställen där det går att få in mer skattepengar. För om de internationella bolagen skulle redovisa sin vinster i varje land, skulle det ju inte bara gynna utveckllingsländer.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".