Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt fördömer fusk med vallista

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 12.06

Uppdaterad: 12:45
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fördömer nu fallet där en moderat betalat flera personers medlemsavgifter till partiet för att själv hamna högre upp på en av riksdagslistorna.

– Det viktiga är att vi visar att vi reagerar på regelbrott och det enskilda fall där det har belagts har fått till konsekvens att den personen har dragit sig tillbaka, säger Fredrik Reinfeldt.

För några dagar sedan blev det känt att Stockholmsmoderaten Mats Rudin värvat nya medlemmar till partiet och också betalat deras medlemsavgifter.

Detta är ett brott mot regelverket och när det blev känt hoppade Mats Rudin av sin kandidatur till riksdagen.

I lördags samlades runt 200 moderater i Stockholms stad för att fastställa riksdagslistan inför valet i höst, men när den här historien blev känd bestämde man sig för att skjuta upp beslutet en vecka.

I dag på morgonen inleddes en intern utredning hos Moderaterna om eventuellt fler liknande fall.

Det finns medieuppgifter om misstänkt fusk även hos Moderaterna i Haninge och Södertälje, men det är inget som Moderaternas partiorganisation bekräftar.

– Det viktiga är att visa väljarna att vi inte accepterar regelbrott och vi kontrollerar nu om det kan finnas ytterligare exempel på detta. Men innan det är bevisat så tycker inte jag att vi ska ägna oss åt att misstänkliggöra allt som i grunden är något vi försöker uppmuntra, nämligen att folk faktiskt kandiderar, värvar medlemmar och försöker söka stöd för sin egen person, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger att systemet med provval av den typ som bland andra Moderaterna använder sig av är ett problem eftersom varje röst blir avgörande när partierna har så få medlemmar.

– Ju färre medlemmar som finns och ju färre som deltar i nomineringsprocesserna, för de är ganska få, desto större utrymme finns det för mygel, oegentligheter och olika former av manipulation, säger han.

Vad innebär detta för Moderaterna?

– Det är en väldigt tung uppförsbacke om vi ser det rent opinionsmässigt. Detta är en förfärligt svår affär att hantera och från början vill man ju inte riktigt ta i den från partiledningens sida. Men nu har den tvingats att agera och det är ju fullt rimligt att man gör det och att man gör det med den kraft som man nu verkar göra. Det tror jag är helt nödvändigt, säger Tommy Möller.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".