Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommentar:

Förtroendet för euron står på spel

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 00.27

Trycket på Grekland att dra ner underskottet i sina offentliga finanser är oförändrat hårt efter att euroländernas finansministrar återigen granskat det desperata läget för landets budgetunderskott och skenande statsskuld.

Därför hörs i ena andetaget att euroländerna tror på den krisplan som Greklands regering upprättat för att skära ner underskottet i statsfinanserna för att i nästa kräva ännu hårdare tag. 

Allt för att minska risken för det ska uppstå spekulationsaffärer mot euro-ländernas räntor eller gemensamma valuta.

På kort sikt är en utmaning mot euron att en del gamla lån Grekland tidigare tagit upp för att finansiera sin stigande statsskuld ska betalas och lånas upp igen.

En siffra på motsvarande 200 miljarder kronor har nämnts. Men en ränta som för Greklands del den senaste tiden pendlat mellan 6-7 procent kan det betyda en räntebörda på 12-14 miljarder kronor om året.

Med en total statsskuld som redan förra året var större än hela bruttonationalprodukten skulle det som ett räkneexempel kunna kosta de grekiska skattebetalarna totalt en bra bit över 100 miljarder kronor om året.

När läget samtidigt är att till exempel Italien och Belgien också har statsskulder som är större än hela bruttonationalprodukten och att statskulderna växer i snabb takt i flera andra euroländerna, då ökar också risken att räntebördan blir så stor att den bromsar återhämtningen i hela eurozonen och att svagare ekonomisk tillväxt i sin tur ska underminera förtroende för euron. 

Det är därför som euroländernas finansministrar och den Europiska centralbanken kommer med utspel som både smeker och hotar såväl skuldtyngda medlemsländer som spekulanter på de finansiella marknaderna.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".