Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadslån oroar Finansinspektionen

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 11.09
Pantsättningen bör regleras.

Uppdaterad: 12:50
Hushållens höga belåningsgrad oroar Finansinspektionen som öppnar för att begränsa hur mycket man får låna till en bostad. De vill se en gräns på mellan 75 och 90 procent av en fastighets marknadsvärde.

Finansinspektionen har sedan i november granskat marknaden och vill nu få in branschens synpunkter, säger chefekonom Lars Frisell.

– Vi lägger ut ett förslag i dag på att se över reglerna för belåningen med bostaden som pant. Vi vill gå ut till branschen och andra för att få in deras synpunkter på en sådan reglering för att begränsa de mest skuldsattas belåning.

De senaste åren har vi haft en vikande BNP med högre arbetslöshet, ett extremt lågt ränteläge och en kraftigt ökad skuldsättning bland svenska låntagare. Finansinspektionen har titta på runt 6800 nytagna bostadslån och kan konstatera att svenskarna inte bara tar större lån utan också att belåningsgraden ökar.

Finansinspektionen kan tänka sig att begränsa lån till att max bestå av 75 till 90 procent av en fastighets marknadsvärde.

– Vi ser goda skäl med att gå fram med en sådan här reglering. Beroende på vilka synpunkter vi får och vår egen konsekvensanalys så ser vi att det finns goda möjligheter att vi det kommer en form av allmänt råd, säger Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell.

När skulle det kunna komma att träda i kraft?

– Vi ser att det skulle kunna träda i kraft redan till sommaren, säger Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell.

Skulle det här komma att påverka bopriserna?

– Om ett sådant råd kommer i kraft så kommer det att ha en effekt på bopriserna, det kan inte uteslutas, säger Lars Frisell.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".