Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik från JO mot polismyndighet

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 11.24
Chefjustitieombudsmannen kritiserar prioriteringen av poliser till gator och torg. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Uppdaterad: 12:34
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot polisen i Stockholm för hur man utrett bedrägerier. JO har flera gånger tidigare riktat allvarlig kritik mot polisen för bristande utredningar, men det här är det värsta han sett hittills, säger chefjustitieombudsmannen Mats Melin.

– Jag har aldrig hittills sett exempel där mer än 90 procent av de ärenden vi har haft uppe till granskning inte alls har varit handlagda. Det är det första gången jag ser.

JO är hård i sin kritik mot Stockholmspolisen. Efter att ha granskat 1100 ärenden vid en bedrägerirotel där är slutsatsen att handläggningstiden kunde ifrågasättas i så gott som alla ärenden. I 90 procent av ärendena hade polisen inte gjort något alls efter ett års tid.

Det här är inte första gången som polisen får kritik för sina utredningar. JO har i olika rapporter under flera år konstaterat allvarliga brister på flera håll i landet. Bland annat när det gäller bedrägerier, stöld och misshandel.

Enligt chefsjustitieombudsmannen Mats Melin finns det inget som tyder på att det verkar bli bättre. Han ifrågasätter nu prioriteringen från polisen och politikerna.

– Den övergripande politiska och polisiära prioriteringen för dagen verkar vara att satsa på att polisen ska bli mer synlig. De nya poliser som nu utbildas ska dra på sig uniform och finnas på gator, torg och på det viset bidra till ökad trygghet. Det tror jag är delvis en felsyn.

Att den utredande verksamheten blir bättre är minst lika viktigt säger Mats Melin.

– Om den som drabbas utav brott i vardagen inte upplever att han eller hon får rättsväsendets stöd och hjälp samt att brottet utreds snabbt och kompetent. Jag tror att det är betydligt farligare för tryggheten och tilliten till rättsväsendet i allmänhet än antalet synliga poliser som patrullerar på gator och torg.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".