Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krisen påverkar fattiga barns utbildning

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 14.56

Unescos rapport om "Utbildning för alla" varnar för att finanskrisen kan skapa en förlorad generation av marginaliserade barn och unga utan rätt till utbildning.

Unesco efterlyser därför att världssamfundet kraftsamlar och ökar bland annat de ekonomiska bidragen om man ska nå de mål man satt inför år 2015 för barn och ungas utbildning, säger Mats Djurberg tillförordnad generalsekreterare Svenska Unescorådet.

– De riskerar att komma in i ett permanent utanförskap. Vi gör framsteg i världen men det går alldeles för långsamt. Man måste satsa på det mycket mer målmedvetet, både från fattiga länders regeringar och från den internationella biståndsvärlden. 

Milleniemålen för utbildning har som mål att alla barn i världen ska gå i skolan år 2015. Samma år ska fattigdomen också ha halverats. Men målet om barn och ungas skolgång är inte realistiskt, spår Unesco i sin rapport. Bland annat för att kostnaderna för utbildning är mycket högre än tidigare beräknat. Finanskrisen har också gjort att hälsofrågor har prioriteras.

– I dagens takt är det 56 miljoner barn som kommer att stå utanför tillgång till grundskola om man inte ökar takten. Med den finansiella krisen så riskerar det att förvärras ytterligare.

För att nå målen om alla barn går i skola om fem år skulle det krävas utökade bistånd från bland annat Sverige, säger Mats Djurberg.

– Sverige kan ta betydligt större ansvar för utbildningsfrågan. Den har under senare år stagnerat. När vi har sett en rejäl biståndsökning så har det inte reflekterats i satsningarna på utbildning. Sverige har också proportionerligt sett satsat lägre på utbildning än andra länder, till exempel Norge, Danmark och andra länder, som är jämförbara och som är stora biståndsgivare, säger Mats Djurberg, tillförordnad generalsekreterare Svenska Unescorådet.

Maria Repitsch
maria.repitisch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".