Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg betvivlar att Grekland klarar EU-krav

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 15.42
Undrar om Grekland lyckas.

Uppdaterad: 17:40
Finansminister Anders Borg ifrågasätter Greklands möjligheter att klara EU:s krav på att minska landets budgetunderskott med en tredjedel på en månad. Om Grekland misslyckas väntar ytterligare krav från EU och det ställde sig Borg bakom på finansministermötet i dag.

– Jag framförde på mötet att jag känner en osäkerhet om tydligheten i programmet är tillräcklig, framför allt när det gäller detta att man ska få in mycket betydande intäkter på en förstärkt skatteförvaltning, när det visar sig att bristande indrivning har varit ett av problemen - att man ska få kontroll över sysselsättningen i offentlig sektor, när man historiskt sett har haft mycket bristande budgetkontroll, säger Anders Borg.

Var det rätt av EU-gruppen att ge Grekland en månad att visa att man kan åstadkomma det man har lovat?

– Det är klart, att ska man återställa marknadsförtroendet så behövs det konkreta beslut och ju tidigare de kommer, desto bättre.

Men du verkar tvivla på att Grekland klarar målen på en månad?

– Ja, det som var beslutet i eurogruppen i går var ju att de skulle vara beredda att göra allt som krävs för att uppnå de målen. Det är naturligtvis ett klokt beslut. Går man igenom programmet så finns det ett antal punkter som det är alldeles uppenbart att en mycket betydande del handlar om att förstärka skatteförvaltningen. Det är inte enkelt gjort. En mycket stor del av utgiftsbegränsningarna handlar om beslut som förutsätter att de faktiskt genomförs på lokal nivå och i de enskilda myndigheterna och det är just bristande förmåga att upprätthålla budgetdisciplin som har skapat problemen från början, säger Anders Borg.

Oavsett Anders Borgs kritiska inställning är nu det som gäller att Grekland inom en månad ska ha visat ett ekonomiskt program, som i år minskar budgetunderskottet med en tredjedel.

Tror inte EU på det så ska Grekland tvingas till ännu fler besparingar och skattehöjningar.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".