Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
JO:s granskning avslöjar:

Nio av tio ärenden låg orörda i ett år

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 15.39
Mats Melin, justitieombudsman, riktar stark kritik mot polisen. Foto: Björn Larsson Ask, Bertil Ericson/Scanpix.

Uppdaterad: 18:03
Stockholmspolisen får i dag hård kritik av Justitieombudsmannen, JO, i en granskning av bedrägeriutredningar. I nio av tio granskade ärenden hade polisen efter ett år inte gjort någonting.

– Den viktigaste orsaken tycker jag är att inflödet av bedrägeriärenden har ökat så kraftigt under de här åren. Samtidigt har den befintliga utredningsresursen inte ökat i samma takt så vi har inte haft en chans att kunna utreda alla inkommande ärenden helt enkelt, säger Mikael Rystedt chef för bedrägerirotel syd.

I granskningen gick JO igenom fler än 1 100 bedrägeriärenden, och konstaterar brister i så gott som varje utredning. Men det är inte första gången polisens utredningar får kritik. JO har i olika granskningar under flera år pekat på brister i på flera håll i landet. Nu ifrågasätter JO Mats Melin polisens och politikernas prioritering. Han menar att satsningen på fler synliga poliser ute på gatorna inte får ske på bekostnad av arbetet med att utreda brott.

– Om den som drabbas utav brott i vardagen inte upplever att han eller hon får rättsväsendets stöd och hjälp samt att brottet utreds snabbt och kompetent. Jag tror att det är betydligt farligare för tryggheten och tilliten till rättsväsendet än antalet synliga poliser som patrullerar på gator och torg.

Rikspolischef Bengt Svensson ser mycket allvarligt på kritiken från JO. Men han tror också att fler poliser i yttre tjänst också kommer att leda till bättre utredningar. Enligt honom har också polismyndigheten gjort medvetna satsningar med att arbeta bort gamla ärenden som blivit liggande, men visst måste det göras mer, säger han.

– Det är länspolismästaren som har de resurserna och måste prioritera mellan verksamheterna. Därför ser jag till att försöka jaga på länspolismästaren en del.

Sedan JO besökte bedrägeriroteln hos Stockholmspolisen har man minskat antalet ärenden som ligger, och också försökt att anställa fler utredare. Men fortfarande är det problem, säger Mikael Rystedt, chef för bedrägerirotel syd.

– Fortfarande är det så att vi får in väldigt många ärenden varje månad. För många för att vi med dagens resurser ska kunna ta hand om allt på bästa sätt, säger Mikael Rystedt.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".