Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Röda Korsets kickoff kostade 157 000

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 15.48
Röda korsets tillförordnade kommunikationschef anser att kostnaden var rimlig. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Röda Korset hade en regional kickoff 2008 för 60 deltagare på Hooks herrgård i Småland med trerättersmiddag och underhållning.

På Röda Korsets second hand-butik Kupan i Jönköping är Gunnel Konstenius en av volontärerna, som alltså jobbar gratis åt Röda Korset. Hon reagerar över uppgifterna.

– Jag blir förtvivlad och tycker att nu får det vara nog. Jag förstår inte hur sådant kan inträffa och hur dem som åstadkommer det tänker och resonerar, säger Gunnel Konstenius.

Vad är det värsta med det?

– Att de pengarna skulle ha gått till välgörande ändamål, det är människor i stort behov av hjälp som inte får den hjälpen, säger Gunnel Konstenius.

Det har varit mycket uppmärksamhet kring hur Röda Korset använder sina pengar.

Ordförande Bengt Westerbergs ersättning på nära 70 000 kronor i månaden blev nyligen allmänt känd och ifrågasatt.

En tidigare anställd är åtalad för att ha svindlat till sig flera miljoner kronor av organisationens pengar.

Nu skriver Aftonbladet om hur Röda korset år 2008 hade en tvådagars regional kickoff på Hooks herrgård i Småland. Deltagarna bjöds på trerättersmiddag och underhållning men ingen alkohol.

Röda korsets tillförordnade kommunikationschef, Ann-Charlotte Johansson, anser att detta var rimligt.

– Att vi har konferenser för våra medarbetare och för våra förtroendevalda. Det är en viktig aktivitet i vårt arbete för att kunna driva verksamheten framåt, säger Ann-Charlotte Johansson.

Men här har ni valt Hooks herrgård som är ett rätt fint ställe?

– Vi har bott där under en lågsäsong. Totalkostnaden för det var 157 000 för 60 medarbetare, det vill säga 1 300 kronor per dygn, det får nog anses som en rimlig kostnad för både boende och mat, säger Ann-Charlotte Johansson.

Men Göta Fridén från Jönköping, som brukar handla på Kupan, håller inte med.

– Fest betyder inte att man ska vräka sig. Man ska ha trevligt och det kan man ha på enklare sätt, säger Göta Fridén.

Hur borde man ha gjort?

– Man kunde ha träffats under enklare former och haft trevligt och låtit de andra pengarna gå till det de ska gå till, det vi givare tänker att de ska gå till, till hjälpverksamhet, säger Göta Fridén.

På Röda korset i Farsta har Ingrid Nilsson märkt att det har blivit svårare att samla in pengar redan innan konferensen på Hook blev känd.

– Det arbete vi utför ute när vi går och skramlar med bössor har påverkats eftersom vi har en banderoll där det står Röda korset. Nu när vi gick med Haiti-bössan så var det inte positivt så fick vi inte lika mycket, det vara bara en bråkdel mot vad vi brukar få, tyvärr. Alla tror inte på att pengarna kommer fram, säger Ingrid Nilsson.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

David Svanberg, SR Jönköping
david.svanberg@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".