Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Odell välkomnar hårdare lånereglering

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 16.52
Allt fler svenskar belånar sina fastigheter - något som kan sluta illa menar Finansinspektionen. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Nu kan lånefesten snart vara över. Finansinspektionen är oroad över hushållens höga belåningsgrad och öppnar nu för att begränsa hur mycket man får låna till en bostad.

Finansmarknadsminister Mats Odell välkomnar förslaget.

– Det är ett orosmoment för de hushåll som är hårt skuldsatta i förhållande till sina disponibla inkomster. Därför är det bra att finansinspektionen nu aviserar att de ska införa begränsningar hur mycket bankerna får låna ut i förhållande till vad värdet är på bostaden, säger Mats Odell.

De senaste åren har vi haft vikande en BNP, högre arbetslöshet, ett extremt lågt ränteläge och en kraftigt ökad skuldsättning bland svenska låntagare. Finansinspektionen har tittat på runt 6 800 nytagna bostadslån. De konstaterar att svenskarna inte bara tar större lån, utan också att belåningsgraden ökar. Finansinspektionen kan tänka sig att begränsa ett lån till att bestå av max 75 till 90 procent av en fastighets marknadsvärde. Nu vänder sig Finansinspektionen till branschen för att få deras synpunkter på detta. 

– Vi ser goda skäl med att gå fram med en sådan här reglering. Beroende på vilka synpunkter vi får och vår egen konsekvensanalys så ser vi att det finns goda möjligheter att vi det kommer en form av allmänt råd, säger Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell.

Redan i höstas varnade en annan myndighet, Statens Bostadskredit Nämnd, BKN, för ett prisfall på bostäder den dag som räntorna går upp. Det skulle skapa stora problem för de hushåll som är högt belånade. Men trots det har statens egna bolåneinstitut SBAB, varit de gått i bräschen för en generösare utlåning och var först ut att avskaffa det så kallade topplånet.

– Jag tror att SBAB har följt det regelverk som funnits hittills och jag utgår från att de också kommer att följa det nya och tuffare regelverk som Finansinspektionen planerar att genomföra, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".