Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk militärövning även på svensk mark

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 04.00
Jas under övning i Norge 2007. Foto: Scanpix.

I dag inleds en stor internationell militärövning i Nordnorge där totalt 9 000 militärer från 15 länder ska öva tillsammans under flera veckor. 1 000 svenskar är med i Cold response som övningen kallas.

Norge har arrangerat övningen flera gånger förut, men för första gången kommer den i år även genomföras på svensk mark, förklarar löjtnant Kjell Enkvist, informationschef vid I 19 i Boden.

– Man kommer att öva ett försvarsscenario i en multinationell insats. Tillsammans, gemensamt trycka ut den här angriparen ur landet, säger Kjell Enkvist.

Bandvagnarna i Boden görs klara för övningen och besprutas med desinficeringsmedel så att några eventuella bakterier inte kan skada de norska fiskeodlingarna.

Övningen handlar om konflikten mellan de två påhittade länderna Northland och Eastland i nordvästra Skandinavien.

15 nationer deltar och 1 000 militärer är alltså svenska värnpliktiga, yrkesofficerare och hemvärnssoldater från F 17, Livgardet och I 19.

– Här får vi tillgänglighet till en fantastisk internationell övning till en kostnad av att vi egentligen tar oss upp själva och då måste vi ju naturligtvis också kunna ge lite grann.

Sverige har varit med i den här Norgeledda övningen förut, men för första gången kommer den i år delvis in på svensk mark när den under några dagar kring månadsskiftet drar in längs sträckan mellan Riksgränsen och Abisko, på och runt E10:an mitt under sportlovstider.

– Men vi har ju polis och vi har reglering av hastigheter och annat så vi kommer att göra vårt yttersta för att inte civila intressen ska kollidera med våra.

I somras störde aktivister en Natoledd flygövning i Norrbotten och nästa vecka så ställs sex  personer inför rätta för det.

Men Kjell Enkvist ser inga problem att vi både erbjuder vår mark till, och över med Natolandet Norge, eftersom vi redan samarbetar med flera deltagande länder.

– Till exempel samarbetar Sverige och Finland just nu i Afghanistan.

Med tanke på de konflikter som finns i världen i dag, vore det inte bättre om en sådan här övning bedrevs längre söderut och inte i subarktiskt klimat som här?

– Vi brukar säga att kan man klara av att strida i subarktiskt klimat kan man strida överallt i världen, samma ska är det i Afghanistan, där är det oerhört varmt ibland och då gäller det att se till att de soldaerna får vätska, att de har rätt utrustning, att man har dem ute i lagom portioner och så vidare annars klarar man inte det där, säger löjtnant Kjell Enkvist.

Nils Eklund, Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".