Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemliga donationer till politiken blir kvar

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 03.00

Trots kritik från Europarådet kommer den svenska regeringen inte att förbjuda hemliga donationer till politiska partier.

Europarådets enhet mot korruption har kritiserat de svenska reglerna men det kommer inte att bli någon förändring, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Vi har flera gånger förklarat hur det svenska systemet är uppbyggt, och hittills har det fungerat relativt väl, säger hon.

Blir det några förändringar?

– Nej, det är inga sådana planerade.

Varför inte?

– Jag tycker inte de är befogade.

Sverige är ett av få länder i Europa där politiska partier kan ta emot ekonomiska bidrag utan att behöva uppge var de kommer ifrån.

I dag finns en frivillig överenskommelse mellan riksdagspartierna där partierna redovisar hur stora och hur många bidrag man får, men inte vem avsändaren är.

För ett år sedan kritiserade Europarådets enhet mot korruption de svenska reglerna och rekommenderade Sverige att öka insynen.

Även i Sverige finns röster för en ökad öppenhet.

– Man vet inte vilka intressekonflikter och bindningar som partierna kan ha, som kandidater kan ha, jag tror att om man inte vet vem som är finansiär kan det skapas misstankar, kanske obefogade, som skadar förtroende för politiken, säger Claes Sandgren, ordförande för näringslivsorganisationen Institutet mot mutor.

Men justitieministern lyssnar inte på det örat och framhåller att bidrag till partierna från privatpersoner är mycket små i Sverige.

De mesta av pengarna kommer via det offentliga partistödet. Ett offentliggörande av privata bidragsgivare hotar valhemligheten, menar Beatrice Ask.

– Det måste vara rätt för mig att skänka pengar till ett parti utan att berätta det. Det är ingen som kräver att vi ska redovisa våra medlemsregister, det skulle snarast anses märkligt, säger Beatrice Ask.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".