Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billström avvisar krav från Europarådet

Publicerat torsdag 18 februari 2010 kl 06.00
Tobias Billström

Migrationsminister Tobias Billström kommenterar nu Ekots rapportering om missförhållandena för romer i Kosovo och varför Sverige avvisar så många dit. Europarådets människorättskommissionär kräver ett generellt stopp för det, men får inget gehör.

– Ingen betvivlar att situationen för romer kan vara mycket besvärlig runt om i Östeuropa, just därför är det väldigt viktigt att man har en rättssäker ordning där man individuellt prövar varje fall. Men jag ser inte hur en lagstiftning på det här området skulle kunna hjälpa någon, säger migrationsminister Tobias Billström.

Enligt UNHCR skickar Sverige tillbaka flest flyktingar till Kosovo. Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg kräver att Sverige ska införa ett generellt stopp för att skicka flyktingar tillbaka till Kosovo. Så här sa han i fredags i Ekot under ett besök i två flyktingläger för romer i norra Kosovo, där människor skadats svårt av blyförgiftning.

– Det är ingenting mindre än en skandal. Det är väldigt pinsamt att det skett under delvis internationell närvaro.

Du tycker alltså att man ska stoppa tillbakaskickandet?

– Ja, det tycker jag man ska göra, sa människorättskommissionär Thomas Hammarberg.

Men migrationsminister Tobias Billström ser ingen möjlighet att underlätta för flyktingar från Kosovo att stanna i Sverige.

Det är inte längre regeringen som beslutar om vilka folkgrupper som ska få eller inte ska få stanna i Sverige.

– Inte efter det att vi ändrade den nya instans- och processordningen 2006 och skapade det nya systemet med migrationsdomstolarna. I det förgångna har det hänt men det är inte en ordning som vi vill ha, fattar man beslut av den typen öppnar man också upp för att fatta kollektiva nej-beslut och det är inte en ordning som jag vill ha. Jag vill att varje fall prövas individuellt och det är min och regeringens bestämda uppfattning att vi har ett mycket bättre system nu än vad vi haft tidigare.

Det är alltså Migrationsverket och migrationsdomstolarna som i dag tar beslutet om vilka som ska avvisas. Nyligen ändrade Migrationsverket reglerna för flyktingar från Afghanistan så att fler kan stanna i Sverige eftersom det är så oroligt i landet.

Enligt uppgift till Ekot har inte någon liknande diskussion förts om Kosovo.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Maria Persson Löfgren
maria.persson-löfgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".