Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myt om mäns giftasvanor bekräftas

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 06.00
40 000 giftermål i studien.

En studie om svenskars val av utländska giftaspartners bekräftar myten att män ofta gifter sig med yngre kvinnor från Sydostasien medan svenska kvinnor hittar sin partner på närmare håll.

Forskaren Thomas Niedomysl på Institutet för framtidstudier har granskat svenskföddas val av giftaspartners.

– När det gäller svenska män som gifter sig med kvinnor som kommer från ett fattigt land, då är det en ganska stor ålderskillnad där den svenska mannen i genomsnitt är tio år äldre än den kvinna han gift sig med, säger Thomas Niedomysl.

Myten om äldre svenska män som hittar en yngre partner i Sydostasien, södra Afrika eller Östeuropa bekräftas av ny forskning från Institutet för framtidsstudier. Men när det gäller svenskfödda kvinnor ser det annorlunda ut.

– De har framförallt ett annat geografiskt mönster, eller upptagningsområde skulle man kanske kunna kalla det, där man framförallt väljer partner från Västeuropa och övriga Norden.

I studien har Thomas Niedomysl och hans kollegor tittat på 40 000 giftermål under perioden 1990 till 2004. I ungefär sex fall av tio när det gällde svenskfödda män som gift sig med någon född utomlands kom deras giftaspartner från ett utvecklingsland.

Forskarna hittade ett samband som innebar att ju fattigare land desto yngre partner valde mannen. Däremot om partnern kom från ett rikare land suddades ålderskillnaden ut.

Cirka 20 procent av kvinnorna som hade gift sig med någon född utomlands hade hittat sin giftaspartner i regionerna Nordafrika eller Mellanöstern.

Vad de här skillnaderna mellan könen beror på vet inte Thomas Niedomysl.

– Jag tror inte det har med skilda resmönster eller något sånt att göra, jag tror inte heller att svenska kvinnor i större utsträckning jämfört med svenska män jobbar i Västeuropa. Men jag vet inte, det får fortsatt forskning utvisa, säger forskaren Thomas Niedomysl.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".