Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikesdebatten i riksdagen

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 09.00

I dag var det den sista utrikesdebatten i riksdagen inför valet. Utrikesminister Carl Bildt (M) inledde med regeringens utrikesdeklaration.

REFERAT FRÅN DEBATTEN:

Urban Ahlin (S)
 menar att solidariteten som visas med Haitis olycksdrabbade folk måste fortgå. Tusentals och åter tusentals barn behöver mer stöd. Ahlin önskade mer om detta från utrikesministern. Det andra, att två svenska soldater och två tolkar stupat beklagades djupt. Han kritiserade även utrikesministern för att framföra en orkeslös deklaration.

En av de stora skiljelinjerna mellan de rödgröna och de borgerliga påpekar Ahlin vara Sveriges samarbeten med Nato och avkall på alliansfriheten. En delegation vid Natohögkvarteret ansågs av Carl Bild vara viktigare än ett konsulat i new York, menar Ahlin.

- Är det som folkpartiet säger att Sverige ska delta i Natoinsatser kring Baltikum, frågar Urban Ahlin utrikesministern. Varför är inte Sverige längre ledande i nedrustningsarbetet? Den här regeringen talar om nedrustning, men har inte gjort någonting, säger Ahlin. Svajiga inställningar till relationen till Ryssland ifrågasätts. Vad är Sveriges politik egentligen, frågar Ahlin?

Och kvinnorna då? Kan det verkligen finnas någonting hårdare än systematiska våldtäkter? En rödgrön utrikespolitik kommer att göra skillnad, avslutar Urban Ahlin.

Hans Linde (V) förklarade att borgerlig politik är av män för män och inga andra. En utrikespolitik som i stället tar sin utgångspunkt i solidaritet efterlyses. Men med ett Sverige som styrs av solidaritet är alla länder jämlika allierade oavsett ekonomiskt välstånd. På kvinnornas sida, på HBT-personers sida. Könsapartheid skulle förbjudas. Sverige skulle verka för sociala klausuler med tydliga krav på fackliga och mänskliga rättigheter.

- Ett solidariskt Sverige skulle alliera sig med de oppositionella i Iran. De skulle aldrig ha sänt sin ambassadör till presidentinstallationen i somras, menar Linde som även kritiserade svensk Afghanistanpolitik.

Kvinnor och HBT-personer kommer att ha en självklar plats i en rödgrön utrikespolitik. Fred och försoning. Erkännanden av folkmord i Armenien och Irak. Slut på Israels ockupation och brott mot folkrätten. Ingen vapenhandel med Israel. Demokratiska val på de ockuperade områdena. En svensk strategi för samarbete med de latinamerikanska länderna skall tas fram. Omfördelning av resurser från nord till syd.

- Vi ska vara en kraft för jämställdhet och solidarisk utveckling. En rödgrön regering kommer att göra skillnad i både ord och handling, avslutar Linde.

Bodil Ceballos (MP) varnar för sammanblandning av svenska Isaf-styrkan och stridande förband i Afghanistan.  
- Hur ska civilbefolkningen kunna se skillnad på vem som gör vad? Varför har vi inte blivit informerade om det nya läget, frågar hon utrikesministern?

Deklarationen handlar mer om vad som gjorts än vad som ska göras, påpekar Ceballos.
- Så mycket mer om vad som var riktigt bra hittar jag inte. Det blev riktigt illa under klimatkonferensen där Sveriges insats inte kan liknas vid annat än ett fiasko, menar hon och hävdar att Reinfeldt utövat ett helt osynligt ledarskap.

Ceballos kritiserar i övrigt klimatpolitiken och problemen med flyktingbehandling i Europa.

Carl Bildt (M) svarar med att kritisera de rödgrönas svaga debatt. Urban Ahlins frågor lägger han först bara åt sidan. Ceballos säger han hade mycket tänkvärt gällande inte minst miljöfrågorna och säger att några av dem kan han ställa sig bakom.
- Under denna period har Sverige blivit starkare i Europa. Och vi har bidragit att göra Europa starkare i världen, säger han.
Castrokramare och talibantolererare och halvkommunister kallade utrikesministern indirekt sina debattopponenter i sitt försvar för att Sverige nu närmare sig Nato. Bildt påpekar också att Europasamarbetet eller Afghanistan ens finns med i det rödgröna dokumentet.
- Därför att de är djupt oeniga. Hur ska de kunna ha en politik i de centrala frågeställningarna? Det är ett svaghetstecken menar utrikesministern.

Urban Ahlin (S) nämnde utrikesministerns härskarteknik och menar att Bildt inte vågar ställa upp i debatter mot "polemikern" Ahlin.
- Jag tycker att det är viktigt att vi har ett Natosamarbete, så kan vi hålla oss till sanningen i nästa replikrunda? Frågar Ahlin Bildt. Och vad är egentligen svenska regeringens säkerhetspolitik? Och vem är egentligen polemisk och använder sig av uttryck som Castrokramare? Och varför får vi inget svar på våra frågor om Ryssland? Urban Ahlin förklarar hanteringen av Rysslandsfrågan som pinsam.

Hans Linde (V) påpekar att det var svårt att välja ämne inför debatten. Haiti, Iran och Palestina. Det finns så mycket att tala om. Men i de rödgrönas dokument finns 64 överenskommelser för den nya utrikespolitiken. Den borgerliga alliansens strategi verkar vara att ha en solospelare som skriver en blogg.
- Jag tror att Carl Bildt hellre vill engagera sig i personangrepp än att möta våra konkreta besked som har ett starkt folkligt stöd, menar Linde. Det är också talande att ordet rättvisa i en utrikesdeklaration på tolv sidor finns med noll gånger påpekar Linde.

Bodil Ceballos (MP) menar att de rödgröna har mycket kvar att komma överens om men påpekar att de kommit betydligt längre än de borgerliga gjort inför förra valet. Hon tog sedan upp frågan om FRA och andra system som kan leda till intrång på den personliga integriteten. Varför ska USA ha koll på europeiska medborgares banktransaktioner frågar hon sig. Mänskliga rättigheter oerhört viktigt. Att vår ambassadör var på iranska presidentens installation beskrevs därför åter som olyckligt. Kurdernas situation togs upp.
- En rödgrön regering kommer alltid att lyfta kurdernas situation i samtal med berörda regeringar, säger Ceballos som avslutade med vikten av fortsatt hjälparbete för Haiti.

Kerstin Lundgren (C) säger att Sverige ska vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter. Att Sverige ska vara alliansfritt men bygga säkerhet tillsammans med andra. Vill att Sverige ska ta en ny global roll tillsammans med alla EU-länder där murar rivits.
- När vi talar med en röst gör vi skillnad, menar hon. Vi vill agera för lösningar, inte låsningar, i framtagandet av ett nytt klimatavtal. Sverige ska vara pådrivande. Det handlar i högsta grad om solidaritet. Vi ska verka för en värld utan kärnvapen. Verka för ett nytt ickespridningsavtal. Taktiska kärnvapen som finns på vår kontinent skall avvecklas. Vi ska utveckla gott partnerskap med våra grannar. Den Afghanska regeringen har bett om vår hjälp och vi ska hjälpa Afghanistans folk att bygga upp och utveckla sitt land. Hjälpen behövs, både civil och militär.

Fredrik Malm (FP) efter valet i Iran i somras har demonstrationer avlöst varandra. De har slagits ned brutalt och vi ger vårt stöd till de demonstrerande. Tankarna går även till offren i Haiti. Detta visar på hur viktigt det är med ett högt bistånd. Arbetet i Afghanistan och Irak beskrivs som fortsatt viktigt. EU-samarbetet blir starkare och mer effektivt, menar han. Om Turkiet ska komma in i EU så måste Turkiska staten garantera alla minoriteter att inkluderas i samhällsutvecklingen på lika villkor. Att bryta beroende av olja från icke-demokratier är inte bara en miljöfråga utan en politisk fråga, säger han vidare.

Utrikespolitiken var viktig för Göran Person, därför släppte han varken in de gröna eller vänstern menar Malm. Så agerar inte Sahlin. Vad händer om de rödgröna tar över utrikespolitiken?

Holger Gustafsson (KD) beskriver att globaliseringen brukar beskrivas med inslag av framgångsrik hyperkommunikation. Men finanskrisen är också orsakad av globaliseringen. Det finns för många olika kulturer och system. I grund och botten är krisen en förtroendekris. En brist på etik och moral och personligt ansvar. Det drabbar alla skyddsnät och välfärdssystem påpekar Gustafsson. Klimatfrågan är global. FN beskriver människan som hotet.
- Tyvärr tvingar vi att bevittna att världens ledare inte förmår att ta beslut. Därför tvingas vi skjuta problemen framför oss. Nationell egoism går före, menar han.
Fattigdomsbekämpning och främst bistånd till kvinnor, svältande barn och åldringar och bekämpningen av Aids måste öka.

Carl Bildt (M) Ahlins huvudattack om Bildts fjäskande för Nato visade sig enligt Bildt inte vara ett fjäskande då Ahlin själv ville att skulle ha kvar ett samarbete. Bildt välkomnar att rödgröna stöder ett nordiskt samarbete, men undrar var europapolitiken och afghanistanpolitiken finns i deras deklaration.
- Vår regering har bidragit till att göra Sverige starkare i Europa och Europa starkare i världen. Vi behöver ingen rödgrön röra avslutar utrikesministern.


Björn Andersson
bjorn.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".