Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt: Sverige aktivt i Europas försvar

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 11.25

I riksdagsdebatten om svensk utrikespolitik i dag sa utrikesminister Carl Bilt att medlemskapet i Europeiska unionen innebär att Sverige ingår i en politisk allians och tar ett solidariskt ansvar för Europas säkerhet.

– Vi har de senaste veckorna påmints om de mycket stora risker som många svenskar tar för att värna frihet och fred i världen. Endast genom att framgångsrikt fullfölja vårt uppdrag i Afghanistan kan vi visa att de förluster som drabbat oss inte är förgäves, sade Carl Bildt.

Carl Bildt sade i utrikesdeklarationen att Sverige kommer att fortsätta bidra med civila och militära insatser i Afghanistan. Utrikesministern var nöjd över ordförandeskapet i EU och att det är genom EU som Sverige kan få inflytande och driva frågor i världen.

– Sveriges utrikespolitik är i och med Lissabonfördraget ännu starkare integrerad i den Europeiska Unionens gemensamma utrikes och säkerhetspolitik. Det ger Sverige ett nytt ansvar och nya möjligheter att verka för fred, frihet och försoning i vår omvärld. Det är bara genom engagemang, tydliga visioner och vilja till konkret handling som Sverige kan bidra till att stärka Europas inflytande i världen. Det är bara genom en stark och målmedveten europeisk union som våra gemensamma värden och intressen kan forma en bättre värld.

Rörande Ryssland sade Bildt att han hoppas att det snart ska vara möjligt att välkomna även Ryssland som medlem i världshandelsorganisationen WTO. Carl Bildt sade också att försvaret av de mänskliga rättigheterna är en grundsten i svensk utrikespolitik och att arbetet för den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaaks frigivning fortsätter.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin kallade regeringens utrikesdeklaration orkeslös och visionslös.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".