Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Het vindkraftsfråga tas upp i riksdagen

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 06.52
Anders Borg kallar debatten den mest orimliga han stött på under sin tid som finansminister. Foto: Trons/Scanpix.

Trots finansministerns motstånd fortsätter en grupp borgerliga riksdagspolitiker att försöka förbättra villkoren för kooperativ vindkraft. Anders Borg tycker att kooperativen redan är tillräckligt gynnade.

I eftermiddag ska riksdagen besluta om sammanlagt 15 motioner där politiker från alla riksdagspartier har begärt att förutsättningarna för den här näringen ska förbättras. En av dem är moderaten Margareta Kjellin.

– Där människor tar egna initiativ för att förbättra sin egen energiförsörjning, det tycker jag man ska bejaka. Det finns små vattenkraftverk och sådana delar också. Och jag tror att alla de här delarna behövs i framtiden.

Den som köper andelar i ett kooperativt vindkraftverk kan sedan köpa sin el till självkostnadspris. Det är mindre än hälften av det marknadsmässiga priset. Men trots att elpriserna har stigit kraftigt i vinter, så startas det nästan inga nya kooperativa vindkraftverk.

Det här beror på att Skatteverket 2008 klargjorde att andelsägarna ska betala skatt på sitt billigare elpris, på samma villkor som andra branscher.

Det här har Sveriges över 20 000 andelsägare protesterat kraftigt emot, och politiker i alla läger har hållit med om att den här skatten är orimlig. Men finansminister Anders Borg tycker att det är protesterna som är orimliga.

– Naturligtvis ska vi gynna vindkraft, det är bra. Till exempel med gröna certifikat och alternativ energi. Det finns många olika saker vi kan göra på det området. Men den här diskussionen är, med förlov sagt, en av de mest orimliga jag stött på under min tid som finansminister.

Det som Anders Borg tycker är så helt otänkbart är att införa en särskild lagstiftning som bara skulle gälla kooperativ vindkraft. På båda sidor av blockgränsen försöker därför de som vill gynna den här näringen och hitta lösningar som inte pekar ut den kooperativa vindkraften, men som ändå i praktiken gynnar just den.

När riksdagen i dag ska besluta om 15 motioner som kräver bättre villkor för kooperativ vindkraft så kommer det visserligen att bli avslag på allihopa. Men i Skatteutskottet har det vaskats fram en överenskommelse som alla borgerliga ledamöter kan acceptera.

Den innebär att Skatteverket ska utreda frågan vidare, och bland annat undersöka om kooperativens elpris kan börja betraktas som ett marknadsmässigt pris. Det skulle vara möjligt om man tar hänsyn till att en andelsägare måste vara med och betala för själva kraftverket, innan hon eller han får köpa sin el till självkostnadspris.

Moderaten Staffan Appelros tror att det går att få både finansministern och Skatteverket med på den linjen.

– Jag tycker ändå det finns en öppning här. Det finns en vilja över alla partier. Här har ju faktiskt utskottet pekat på att vi måste göra någonting åt detta, säger Staffan Appelros, moderat riksdagsman.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".