Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN låter granska klimatpanelens metoder

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 00.06
Felen har lett till en förtroendekris för panelen. På bilden inleds Köpenhamnskonferensen. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.

Efter att faktafel upptäckts i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, så ska nu en grupp ledande vetenskapsmän från flera länder granska panelens metoder.

I ledningen för IAC-gruppen finns ordföranden i den nederländska vetenskapsakademien, Robbert Dijkgraaf, som är den ene ordföranden för IAC. Den andre kommer från Kinas vetenskapsakademi. 

IAC är en sammanslutning av vetenskapsakademier i femton länder. FN har bett IAC att se över rutinerna för sin klimatpanel IPCC, efter avslöjanden om faktafel i en IPCC-rapport om global uppvärmning.

Felen har lett till en förtroendekris för klimatpanelen. Frågan är då hur oberoende den här granskningen kan bli när så många av världens ledande klimatforskare redan bidragit på ett eller annat sätt till IPCC:s arbete.

– Det blir en delikat uppgift att skapa balanserad grupp med tillräckligt distanserade och ändå initierade personer, sa Robert Dijkgraaf. Han tillade att de även skall titta på hur IPCC förhåller sig till så kallade klimatskeptikers teorier.

Eftersom arbetet skall vara färdigt i augusti, kommer IAC inte att hinna gå igenom alla data, utan fokuserar på IPCC:s arbetssätt och även hur klimatpanelen förmedlat sina slutsatser.

Exakt vilka som ska ingå i den granskande gruppen blir klart i slutet av den här månaden. Ingen svensk finns i styrelsen för IAC.

Lennart Bengtsson som är ledamot i Svenska vetenskapsakademien och professor i meteorologi vid bland annat Max Planck-institutet i Hamburg, väntar sig inga stora avvikelser från IPCC:s slutsatser i den kommande granskningen.

– De här grundläggande frågorna om atmosfärens strålningsbalans, jordens temperatur och grundläggande resultat från modellerna, där skulle det förvåna mig mycket om det skulle bli någon annan uppfattning, säger professor Lennart Bengtsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".